Medicii de familie vor putea diagnostica și trata unele boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet. Ce spun medicii de familie
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Guvernului pentru modificarea pachetelor de servicii medicale și contractului-cadru care prevede că medicii de familie vor putea diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet. Este un proiect care diversifică paleta serviciilor asigurate în cabinet și la domiciliu și care poate reduce numărul spitalizărilor evitabile. Dar este și un proiect care impune și condiții pentru implementare: fonduri, dotare și resurse umane suplimentare – asistente medicale și secretare, subliniază dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Teoretic, serviciile de diagnostic sau terapeutice vor fi disponibile din luna aprilie.
Proiectul
Aceste servicii vor fi acordate de medicii de familie numai asiguraților din lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului sau la locul solicitării, în cadrul programului obișnuit sau în cadrul unui program prelungit, conform proiectului aflat încă în transparență decizională.
Serviciile diagnostice și terapeutice ce vor putea fi acordate la domiciliu pacienților apar în proiectul de norme, aflat de asemenea în dezbatere publică.
Potrivit legislației și cu echipamente deținute în prezent doar de unii medicii de familie, s-ar putea ca aceștia să efectueze investigații precum măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale pentru 24h (holter), electrocardiogramă, spirometrie, pulsoximetrie, otoscopie sau peakflowmetrie.
Medicii de familie
Iată și opinia principalilor actori ai acestui proiect, respectiv medicii de familie, exprimată în exclusivitate de dr. Raluca Zoițanu, președintele FNPMF, pentru Puterea.ro.
Dr. Raluca Zoițanu, președintele FNPMF, spune că acest proiect reprezintă o ”deschidere” către solicitările medicilor de familie și o ”relaxare” a CNAS, care mărește pachetul de servicii decontate pe care le pot oferi cabinetele medicilor de familie, fără ca pacienții să mai plătească, așa cum se întâmplă în prezent.
Prin acest proiect aflat încă în dezbatere, CNAS adaugă servicii în beneficiul pacienților, dar bugetul din care sunt plătiți medicii de familie rămâne aproximativ același. Astfel încât, explică dr. Zoițanu, ”în final cabinetele de medicina familiei nu vor resimți o creștere substanțială a veniturilor”.
În plus, trebuie ținut seama de dotarea cu echipamente a cabinetelor de familie. În prezent, sunt cabinete care, de exemplu, au reușit să se doteze cu un aparat EKG sau un holter, dar multe nu. Și abia anul viitor, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, s-ar putea începe dotarea corespunzătoare a cabinetelor medicilor de familie cu aparatura necesară oferirii acestor servicii. De asemenea, pacienții ar putea solicita efectuarea la domiciliu a unor intervenții de mică chirurgie (scoaterea firelor post operatoriu, îngrijirea escarelor și ulcerelor, perfuzii intravenoase) care sunt efectuate de asistentele medicale angajate în cabinetele de medicina familiei. Însă, în prezent, cabinetele înregistrează un deficit de asistente medicale, care au ales să profeseze în spitale și alte unități medicale din sectorul bugetar, atrase de salariile mult mai mari decât cele care pot fi oferite de medicii de familie.
Președintele FNPMF mai precizează și ”că volumul foarte crescut de servicii medicale ar impune și angajarea de secretare în medicina familiei, dar veniturile insuficiente ale cabinetelor nu permit acest lucru”.
Din păcate, ”bugetul solicitat CNAS de patronatul medicilor de familie pentru anul 2022 a fost de 5 miliarde de lei, însă cel alocat este de 3.6 miliarde, a mai precizat dr. Zoițanu.
Iată serviciile diagnostice și terapeutice care ar putea fi acordate de medicul de familie la cabinet sau la domiciliu:
1.Spirometrie 2. Măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale 24 ore 3. Măsurarea indicelui de presiune gleznă – braţ 4. Efectuarea şi interpretarea electrocardiogramei 5. Tuşeu rectal 6. Tamponament anterior epistaxis 7. Extracţie corp străin din fosele nazale 8. Extracţie corp străin din conductul auditiv extern – inclusiv dopul de cerumen 9. Administrare medicaţie aerosoli (nu include medicaţia) 10. Evacuare fecalom cu/fără clismă evacuatorie 11. Sondaj vezical 12. Imobilizare entorsă 13. Tratamentul chirurgical al panarițiului, abcesului, furunculului, leziunilor cutanate – plăgi tăiate superficial, înţepate superficial, necroze cutanate, escare, ulcere, dehiscenţe plăgi, arsuri, extracție corpi străini (anestezie, excizie, sutură, inclusiv îndepărtarea firelor, pansament) 14. Pulsoximetria 15. Otoscopia 16. Testul monofilamentului 17, Peakflowmetria 18. Tratamente intramuscular, intravenos, subcutanat, perfuzii intravenoase (nu include medicaţia) 19. Pansamente, suprimat fire 20. Administrarea de oxigen până la predarea către echipajul de prim ajutor.