Medicii de la două spitale avertizează: Mai mulți copii cu rujeolă și Covid-19
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din București, medicii observă o creștere a numărului copiilor cu Covid-19. Și la Institutul ”Matei Balș, Puterea.ro a aflat că, pe lângă Covid, sunt mai mulți copii diagnosticați cu rujeolă.
Prof. univ. dr. Monica Luminos, șefa Secției boli infecțioase copii, la Institutul ”Matei Balș”, spune că a crescut numărul copiilor cu rujeolă, comparativ cu anul trecut. În prezent, aici sunt spitalizați între 10-15 copii cu rujeolă din sudul țării (Bolintin, Giurgiu), care fac parte din comunități nevaccinate.
Rujeola este o infecție virală foarte contagioasă, provocată de Morbillivirus din familia Paramyxovirus. Primele simptome apar după o perioadă de incubație de 10-14 zile. În majoritatea cazurilor, primele simptome apar la 10 zile de la expunerea la virus. Persoana contaminată este contagioasă cu 5-6 zile înainte de primele simptome și alte 5-6 zile după declanșarea bolii.
Boala se instalează brusc, în decurs de câteva ore. Simptomele sunt: febra, tuse seacă, secreții nazale apoase, durere în gât, petele Koplik, specifice rujeolei, erupție cutanată.
Prevenția prin vaccinare și rapel la vaccin reprezintă cea mai bună măsură de protecție. Acestea asigură o imunitate care poate ajunge la peste 95%.
Covid-19
Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, ne-a precizat că, de exemplu, săptămâna aceasta, marți, la unitatea de primiri urgențe, 12 copii au fost diagnosticați cu Covid, din care 6 au fost internați.
Dar au fost și zile când numărul copiilor diagnosticați cu Covid este între 15-16. La acest spital, cele patru saloane de la pediatrie sunt ocupate cu copii cu Covid. Aici, sunt internați 13-14 copii cu Covid și un copil se află în ATI.
Dr. Raluca Alexandru subliniază că simptomele infecției Covid sunt: insuficiența respiratorie, laringite, tuse, febră, iar principala complicație o reprezintă penumoniile. În majoritatea cazurilor sunt forme medii. Probleme deosebite pun sugarii (1 lună – 12 luni) care se deshidratează și impun spitalizare obligatorie.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș” recomandă ca, odată ce apar simptome, regulie sunt următoarele: izolarea, urmărirea simptomelor și, dacă se accentuează, prezentarea la medicul de familie și, ulterior, la medicul specialist.