Medicii din țară semnalează probleme la TIR-urile de terapie intensivă
Un medic din Ploiești a semnalat faptul că mereu au existat probleme la TIR-ul de terapie intensivă. Acesta susține că la un moment dat a scăzut presiunea oxigenului chiar în timp ce erau pacienţi înăuntru.
Medicii de la Ploiești mai spun că TIR-ul ATI nu a funcționat o perioadă de timp din cauza unor defecțiuni la instalația de climatizare.
Astfel de TIR-uri ATI sunt folosite de 10 luni în toată țara. Acestea au fost amplasate în curtea mai multor spitale pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.
La Piteşti însă, unitatea mobilă nu a avut defecțiuni și chiar a fost un real ajutor, conform spuselor autorităţilor.
TIR-ul care a fost folosit la Piteşti a fost trimis la Spitalul Victor Babeş. Luni seară a fost însă înregistrat un eveniment tragic. Trei persoane au murit în urma unei defecţiuni la instalaţia de oxigen.
Unităţile mobile de terapie intensivă au ajuns în ţară în luna iunie a anului trecut.
TIR-urile au fost achiziţionate de Fundaţia pentru SMURD în colaborare cu Crucea Roşie şi cu sprijinul a două mari companii străine care activează în România. Unitățile au fost trimise în ţară, acolo unde numărul internări depăşea capacitatea unităţilor sanitare.
Una dintre unităţile mobile de terapie intensivă a ajuns în vara anului trecut la Ploieşţi. Aici au fost semnalate probleme.
„Tot timpul am avut probleme cu TIR-ul ATI. În vara anului trecut, a scăzut presiunea oxigenului, erau pacienţi în TIR. Nu erau toţi foarte grav, unii puteau respira. Din fericire, am găsit atunci loc pe secţia de terapie intensivă din spital şi i-am dus acolo. Nu au fost pierderi de vieţi”, a declarat pentru News.ro, un medic din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
În august anul trecut instalaţia de climatizare a TIR-ului a cedat, făcând ca unitatea mobilă să fie nefuncţională. Se întâmpla pe 23 august, la puţin peste o lună după ce TR-ul fusese adus la Ploieşti
„Vara nu răceşte, iarna nu încălzeşte. (…) Unităţile de acest tip sunt făcute pentru evacuare. Ţii bolnavii o zi, două, apoi îi duci în spital”, a precizat medicul.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, TIR-ul ATI a funcționat fără defecțiuni.
„Am luptat foarte mult să obţinem acest TIR în valul doi al pandemiei, pentru noi a fost foarte util având în vedere numărul destul de mic al locurilor ATI. A fost foarte util pentru noi, nu au fost probleme din punct de vedere tehnic niciodată, a fost o singură problemă pe perioada iernii, în ideea în care temperaturile începuseră să scadă şi TIR-urile nu erau pregătite pentru a face faţă temperaturilor foarte scăzute, dar, în baza contractelor, probabil, pe care le au cu firma care a produs aceste TIR-uri – DSU şi spitalele au contracte cu firme de mentenanţă – este o echipă care se ocupă permanent de aceste TIR-uri şi au venit, au făcut o procedură, au izolat podeaua astfel încât au reglat temperatura din interior. Altfel, nu au fost probleme, chiar am avut destul de mulţi pacienţi care au fost trataţi acolo”, a explicat Emanuel Soare, subprefectul judeţului Argeş.
Subprefectul a explicat că nu a fost nevoie de evacuarea pacienţilor, izolarea fiind făcută din exterior, cu o spumă.
Context
Trei pacienți dintr-o unitate mobilă de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București au decedat în urma unei defecțiuni la instalația de oxigen. Alți cinci pacienți au fost transferați din unitatea mobilă. Unitatea mobilă de terapie intensivă a fost dată în folosință sâmbătă și era ocupată la capacitate maximă, respectiv opt paturi.
Citește și:
- Tragedia de la Spitalul Victor Babeș este cercetată penal. Reacția ministrului Vlad Voiculescu
- Trei pacienți au murit la o unitate mobilă din Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen. Poliția a deschis un dosar
- Audieri la Poliția Capitalei în cazul anchetei deschise în urma tragediei de la Institutul „Victor Babeş”