Medicina a avansat: Cu un implant cerebral poți reda vocea oamenilor care nu pot vorbi
În două cazuri separate, cercetătorii au folosit cu succes implanturi cerebrale și învățarea automată pentru a restabili vocile pacienților care și-au pierdut capacitatea de a vorbi.
„Vreau ca pacienții să mă vadă și să înțeleagă că viața lor nu se oprește după o astfel de afecțiune. Doresc să le arăt că dizabilitățile nu trebuie să fie o piedică sau să ii încetinească„, scrie Ann, care a fost afectată de sindromul de dezaferentare (locked-in syndrome) în urma unui accident vascular cerebral în 2005.
Implantul pe creier ar putea restabili vorbirea persoanelor paralizate. Sistemul folosește electrozi, pentru a înregistra activitatea neuronală a indivizilor, pe măsură ce își formează gânduri despre anumite comportamente sau sarcini. Aceste înregistrări sunt apoi folosite pentru a antrena dispozitive hardware sau software pentru a efectua aceste manevre; de exemplu, o proteză se poate mișca pe baza gândurilor unei persoane despre mișcarea propriului braț.
O echipă condusă de neurochirurgul Edward Chang de la Universitatea din California, San Francisco, a restabilit discursul lui Ann, în timp ce neurologul Frank Willett, de la Universitatea Stanford și colegii săi au restabilit vorbirea lui Ann.
„Ne putem imagina cât de profund va transforma această inovație activitățile zilnice, cum ar fi cumpărăturile, participarea la întâlniri, plasarea comenzilor de mâncare, interacțiunea bancară, convorbirile telefonice, exprimarea sentimentelor de iubire sau apreciere, chiar și disputele, atunci când persoanele nonverbale vor putea comunica în timp real gândurile și dorințele lor„, afirmă Bennett.
Cum funcționează tehnologia?
Procesul de restabilire a vorbirii a implicat implantarea unui set de electrozi în creierul fiecărui pacient. Pentru Bennett s-au folosit 128 de electrozi, iar pentru Ann 253 de electrozi. Acești pacienți trebuie apoi să treacă printr-un proces laborios în care e nevoie să se gândească la diferitele cuvinte și propoziții pe care doresc să le pronunțe.
„Rezultatele inițiale au dovedit că acest implant cerebral uimitor funcționează și, în cele din urmă, tehnologia va ajunge accesibilă pentru persoanele care nu pot vorbi. Pentru cei care sunt nonverbali, acest lucru înseamnă că pot rămâne conectați cu lumea, pot continua să lucreze, să mențină prietenii și relații de familie”, scrie Bennett.