Medicul care a adus neurochirurgia la Craiova a încetat din viață! Mai bine de 40 de ani a profesat la Spitalul Județean de Urgență

Publicat: 04 apr. 2025, 18:12, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Medicul care a adus neurochirurgia la Craiova a încetat din viață! Mai bine de 40 de ani a profesat la Spitalul Județean de Urgență

Este doliu în medicina din Oltenia. Unul dintre cei mai cunoscuți medici din regiune, dr. Alexandru Cameniță, prin mâinile căruia au trecut zeci de mii de pacienți, s-a stins din viață. A profesat la Spitalul Județean de Urgență din Craiova mai bine de 40 de ani și mult timp a condus Clinica de Neurochirurgie a unității medicale.

Medicul care a adus, practic, neurochirurgia la Craiova a încetat din viață la 83 de ani, vârstă pe care o împlinise recent, chiar pe 1 aprilie. Dr. Alexandru Cameniță s-a născut la 1 aprilie 1942, la Cuşmir (județul Mehedinţi), la SJU Craiova angajându-se în 1977. Prin mâna sa au trecut, în cei peste 40 de ani de carieră, zeci de mii de pacienți, a căror viață a depins de măiestria cu care doctorul Cameniță mânuia bisturiul.

A ajuns la Spitalul Județean din Craiova după ce a terminat Facultatea de Medicină de la Timişoara şi a făcut rezidenţiatul de șase ani în Capitală, plus doi ani de „ţară“ la Caraula, după cum povestea de fiecare dată medicul, cu umor. Dacă nu ar fi ajuns neurochirurg, ar fi ales tot o specialitate în chirurgie, afirma dr. Cameniță într-un interviu acordat GdS, în urmă cu 11 ani.

A fost un medic care și-a iubit meseria. „Am peste 70 de ani și încă nu îmi tremură mâna, uite pot să bag ață în ac fără ochelari“, afirma dr. Cameniță, de fiecare dată când era întrebat dacă mai poate opera.

Medicul care a adus neurochirurgia la Craiova a încetat din viață, la vârsta de 83 de ani

A fost unul dintre medicii din Craiova care spunea de fiecare dată lucrurilor pe nume și nu se ferea să critice pacienții, colegii sau sistemul de sănătate.

„Comunicarea dintre medic şi pacient este foarte importantă, dar ţine şi de structura fiecăruia, de caracterul şi pregătirea medicului. Unii dintre ei nu comunică, adică felul în care vorbesc cu aparţinătorul nu este potrivit, folosesc termeni medicali pe care omul nu-i înţelege. Uneori nu au răbdare şi îi mai şi reped pe oameni, iar aici oamenii au dreptate. Eu când sunt întrebat de starea vreunui bolnav, chiar dacă nu este pacientul meu, mă interesez şi le spun aparţinătorilor. Nu mă doare gura şi mi se pare un lucru de bun-simţ. Într-adevăr, mulţi doctori nu ştiu să comunice, iar asta nu se învaţă în facultate, ţine de structura fiecăruia“, spunea dr. Cameniță într-un interviu acordat în urmă cu 11 ani.

„Noi trebuie să ne facem datoria de medici, nu să-i facem lu’ ţaţa Ioana o plăcere, că vrea ea o tomografie“

Pentru dr. Alexandru Cameniță relația cu pacientul era foarte importantă. „Te duci la doctor, spui că te doare capul, el trage sertarul şi îţi dă o listă de medicamente sau te trimite să faci tot felul de investigaţii. Stai de vorbă cu omul, dacă ai o suspiciune apelezi la un medic specialist, aşa se face. Îi spune pacientului: fă această investigaţie să văd ce ai. Păi, la ce te gândeşti tu, ca doctor, îl întrebi. Nu mă gândesc la nimic. Păi, stai un pic, pentru că asta îmi poate spune şi cel care vinde covrigi.

Asta nu înţeleg pacienţii. Ei spun: am fost la doctor şi, e mare, domn’e, mi-a dat un tratament scump, de 400 -500 de lei. E adevărat că nu mă simt prea bine, dar e mare doctor… Mi-a cerut şi tomografie, şi RMN, ăsta doctor! Nu ca ăla care m-a învăţat ce să fac fără tomografie. E vorba şi de psihologia noastră. Noi trebuie să ne facem datoria de medici, nu să-i facem lu’ ţaţa Ioana o plăcere, că vrea ea o tomografie“, spunea neurochirurgul într-un interviu acordat GdS în 2014.

Corpul neînsuflețit al doctorului Alexandru Cameniță va fi depus la capela bisericii Sf. Gheorghe Nou, în data de 05.04.2025. Înmormântarea are loc duminică, 06.04.2025, la ora 12.00, la Cimitirul Sineasca. 

Citește și: Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“