Medicul care a descoperit Ebola spune că omenirea va fi lovită de tot mai multe virusuri mortale
Jeans Jacques Muyembe Tamfun, unul dintre specialiștii care au contribuit la descoperirea virusului Ebola în 1976 a transmis o avertizare dură. El spune că omenirea se confruntă cu un număr necunoscut de virusuri noi și potențial fatale care provin din pădurile tropicale africane.
„Suntem acum într-o lume în care vor apărea noi agenți patogeni”, a declarat el pentru CNN. „Și asta este o amenințare pentru umanitate”.
Ca tânăr cercetător, Muyembe a prelevat primele probe de sânge de la victimele unei boli misterioase care provoca hemoragii și a ucis aproximativ 88% dintre pacienți și 80% din personalul medical de la spitalul din Yambuku, când a fost descoperită boala.
Fiolele de sânge au fost trimise în Belgia și SUA, unde oamenii de știință au descoperit un virus în formă de vierme. Ei l-au numit „Ebola”, după râul aflat în apropiere de focarul din țara care atunci era cunoscută sub numele de Zair.
Identificarea Ebola s-a bazat pe un lanț care a legat cele mai îndepărtate cotloane ale pădurilor tropicale africane de laboratoarele de înaltă tehnologie din vest.
Vorbind exclusiv pentru CNN din capitala Kinshasa, Muyembe a avertizat că multe alte boli zoonotice – cele care se transmit de la animale la oameni – vor veni.
Febra galbenă, diferite forme de gripă, rabia, bruceloza și boala Lyme se numără printre bolile care se transmit de la animale la oameni, adesea prin intermediul unui vector – rozătoare sau insecte. Iar aceste boli au mai provocat epidemii și pandemii.
HIV a apărut la o specie de cimpanzeu și s-a transformat într-o ciumă modernă care s-a răspândit la nivel mondial. SARS, MERS și virusul Covid-19 cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 sunt toate coronavirusuri care au ajuns la oameni din „rezervoare” necunoscute – termen folosit de virologi pentru gazdele naturale ale virusului – din regnul animal. Se presupune că boala Covid-19 își are originea în China, posibil la lilieci.
Muyembe crede că viitoarele pandemii ar putea fi mai cumplite decât pandemia de coronavirus din 2020.