Medicul este obligat să monitorizeze efectele noradrenalinei, spune prof. univ. dr. Șerban Bubenek
În legătură cu noradrenalina, care face subiectul controalelor la Spitalul Sf. Pantelimon din București, prof. univ. dr. Șerban Bubenek spune că ”medicul este obligat să monitorizeze efectele pe care scontează să le obțină”, în urma administrării acestei substanțe.
Noradrenalina se administrează în stările de șoc, inclusiv în șocul septic, în situațiile când este necesară creșterea urgentă a tensiunii arteriale la valori normale. Dozele sunt diferite și sunt stabilite de medic în funcție de afecțiune, de greutatea și particularitățile pacientului.
Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean de Urgență Timișoara, mai subliniază că în precizarea dozelor de noradrenalină foarte importantă este și expertiza medicului.
Noradrenalina se administrează în perfuzie continuă, diluată, potrivit unui protocol. Atunci când se impune, acest medicament se poate administra zile și chiar săptămâni la rând. Tratamentul cu noradrenalină nu se întrerupe brusc, ci în mod treptat.
În legătură cu rolului medicului atunci când este folosit acest medicament, prof. univ. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă, subliniază: ”Medicul este obligat să monitorizeze efectele pe care scontează să le obțină, dar trebuie să surprindă și apariția unor posibile efecte negative, cum ar fi cele cardiovasculare sau efecte negative asupra funcției renale sau pe circulația pulmonară, cu apariția hipertensiunii pulmonare severe. Dar și inexistența efectului scontat, care poate apărea în ciuda escaladării dozelor”.
Terapia cu noradrenalină se modifică foarte frecvent
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor București, subliniază că ”tratamentul cu această substanță (n.r. noradrenalina) este foarte nunațat și există indicații de la caz la caz (…) De cele mai multe ori terapia se modifică foarte frecvent pe parcursul evoluției stării pacientului, în funcție de complicațiile care apar”.
Timpul de înjumătățire a noradrenalinei este foarte mic, de aceea se administrează în perfuzie continuă pentru a menține efectul terapeutic. Asta nu înseamnă că deshumarea nu ar putea oferi informații suplimentare, a precizat prof. univ. dr. Săndesc în legătură cu decesele de la secția ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon.