Medicul Florin Roșu: Recomandări adresate persoanelor în pelerinaj la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, le recomandă persoanelor care vin în pelerinaj la Mitropolia Moldovei și Bucovinei să aibă o ”alimentaţie echilibrată, bogată în proteine, grăsimi, glucide şi vitamine obţinute din fructe şi legume”.
„Sărbătorile Iaşului, cu serbarea Sfintei Cuvioase Parascheva, este perioada cea mai aşteptată, atât pentru ieşeni cât şi pentru credincioşii din toată ţară care aleg să vină în Capitala Moldovei în zilele următoare. Ca să nu umbrim frumuseţea sărbătorilor şi pentru că bolile nu ţin cont de sărbătoare este chibzuit să urmăm câteva sfaturi. Cu toţii avem cu siguranţă o rudă, un prieten sau cunoaştem pe cineva care va sta la rând pentru a se ruga la Racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru toţi aceştia şi mai ales pentru pelerinii care vin de departe şi cu siguranţă vor sta ore bune la rând este important de ştiut că organismul trebuie pregătit pentru pelerinaj. Mai exact: perioada care precede călătoriei la Iaşi să fie una de odihnă şi alimentaţie echilibrată, bogată în proteine, grăsimi, glucide şi vitamine obţinute din fructe şi legume”, a declarat pentru Agerpres dr. Florin Roşu.
Pelerinii care suferă de boli cronice trebuie să aibă medicația la ei și să respecte întocmai administrarea acestora.
”Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie să folosească mască de protecţie. Este un gest responsabil din partea acestora cât şi pentru ceilalţi din jur. De asemenea, trebuie să anunţe personalul medical care cu siguranţă monitorizează desfăşurarea fără incidente a pelerinajului, pentru a primi ajutor şi recomandări”, precizează dr. Florin Roşu.
Nu trebuie uitată hidratarea. Totodată, trebuie evitată oboseala prelungită și frigul, având în vedere că dimineața, seara și noaptea, se înregistrează temperaturi sub zece grade Celsius.