Medicul Radu Țincu : Mahmureala nu se drege cu alcool. De fapt, prelungim suferința ficatului

Publicat: 01 ian. 2025, 09:40, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Medicul Radu Țincu : Mahmureala nu se drege cu alcool. De fapt, prelungim suferința ficatului

Medicul Radu Țincu subliniază că a scăpa de mahmureală tot cu alcool, potrivit principiului cui pe cui se scoate, este total greșit.

Potrivit medicului Radu Țincu, obiceiul de a scăpa de mahumureală tot cu alcool nu are nicio bază. Dimpotrivă,  va prelungi suferința ficatului, inclusiv a creierului. De fapt, ”nu facem decât să îngreunăm eliminarea acestor metabolitoxici”.

Se spune că berea ar fi o soluție în cazul unei beții prelungite. ”Nu are un fundament științific, chiar dacă există acest concept: cui pe cui se scoate alcoolul …” , ”pentru că nu facem decât să suprasolicităm ficatul”.

De asemenea, medicul  ne reaminește că abuzul de alcool afectează ficatul care și așa este agresat de abuzul de alimentele grase. Și pentru a nu ne crea probleme, medicul ne sfătuiește să bem cu măsură și niciodată alcool pe stomacul gol.

”Cu cât vom consuma alcool pe stomacul gol, cu atât absorbția acestuia va fi mult mai intensă”, a spus Radu Țincu

„Alcoolul este metabolizat la nivel hepatic. Dacă vom consuma pe termen lung alcool este clar că funcția hepatică va fi afectată. Intoxicația acută alcoolică înseamnă o afectare directă majoră a sistemului nervos central cu pierderea autonomiei, a mobilității, a capacității de gândire, până la stare de comă”, a explicat medicul Radu Țincu.

Mahmureala se manifestă cu dureri de cap, greață, amețelile, sensibilitate la lumină și sunet si iritabilitate. Evident,  distracția se transformă in coșmar în dimineața următoare.

Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că elimină fluidele din organism. Pierderea de lichid este însoțită de pierderea de săruri esențiale cum ar fi potasiu și magneziu

Remedii

Pentru a scăpa de mahmureală se recomandă un complex de vitamina B.

„Vorbim de vitamina B1. Dacă vom consuma o cantitate foarte mare de alcool, acest lucru va duce la dispariția vitaminei B1 din corp, pentru o perioadă. De aceea e bine, atunci când decidem să consumăm alcool să suplimentăm vitaminele din grupul B-urilor pentru că ele participă ca și cofactor la metabolizare”, spune medicul Radu Țincu. .

Pentru a diminua efectele alcoolului, iată  și alte soluții:

  • Apa este cel mai bun remediu pentru mahmureală. Deshidratarea determina mare parte din simptome. Pentru recuperare sunt necesare cel puțin opt pahare pe zi.
  • Ceaiul de ghimbir,
  • Banane, ananas, papaya;
  • Miere și lămâi.