Ce trebuie să facă cei care sunt diagnosticați cu Covid-19? Sfat important de la medicul Virgil Musta
Medicul Virgil Musta atrage atenția că pacienții diagnosticați cu coronavirus trebuie să se interneze la spital din timp, înainte de a dezvolta o formă severă a bolii.
Virgil Musta nu este primul medic care sfătuiește oamenii să se prezinte din timp la o unitate medicală. Și managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a dezvăluit că oamenii se testează singuri, acasă, și ascund faptul că sunt infectați. Ulterior, spre sfârșitul perioadei de două săptămâni, ei dezvoltă o formă gravă a bolii, iar în multe cazuri nu se mai poate face nimic.
De ce este mai dificil al treilea val al pandemiei de coronavirus
Medicul de la Timișoara spune că valul al treilea al pandemiei de coronavirus este mult mai dificil față de primele valuri din două motive: primul motiv este că există în continuare un număr mare de persoane internate în spital. Pe de altă parte, oamenii se prezintă târziu în unitățile medicale, iar astfel ajung să dezvolte forme severe de COVID-19.
„Este un val mai dificil din două motive: un număr foarte mare de persoane sunt infectate, iar statistica arată că din aceștia, un număr de 20% fac forme severe, deci automat și numărul formelor severe este mare. Noi ne confruntăm cu aceste forme severe care necesită spitalizare, pentru că ele nu pot fi tratate la domiciliu. Ei au nevoie de oxigen sub o anumită presiune, element pe care nu îl pot obține la domiciliu.
Pe de altă parte, oamenii vin târziu la spital. Din păcate, în continuare, oamenii vin târziu la spital, deși am încercat să atragem atenția asupra faptului că depistarea pacientului să fie cât se poate de precoce, iar apoi să fie evaluat. Cine necesită internarea să se interneze din timp, înainte să dezvolte o formă severă a bolii”, a explicat Virgil Musta, la Antena 3.
Cum trebuie să știe un pacient infectat că trebuie să se interneze în spital
Întrebat cum ar trebui să știe un pacient că este cazul să se interneze în spital, medicul Virgil Musta a explicat procedura aplicată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
„De exemplu, la Timișoara, o persoană care a fost diagnosticată cu COVID-19 printr-un serviciu medical, poate să solicite evaluarea în spital. Acest departament lucrează în ambulatoriu. Persoana este adusă cu salvarea, i se recoltează analize, face un CT, iar apoi este dusă la domiciliu.
Ulterior, pacientul este informat cu privire la severitatea bolii și de necesitatea internării sau ținerii sub supraveghere de către medicul de familie. (…) Medicii de familie urmăresc pacienții în funcție de monitorizarea realizată la spital. (…) La primele semne de severitate, medicii de familie vor recomanda pacienților să se prezinte la spital pentru a fi internați”, a declarat medicul Virgil Musta.