Mega-cartierul Elenei Udrea din Cluj a intrat în insolvență
Compania prin care s-a autorizat proiectul imobiliar Transilvania Smart City din Cluj Napoca, asumat public de Elena Udrea, a intrat în insolvență.
Tribunalul Ilfov a admis intrarea în insolvență a companiei Realtopfarma Tamași, dezvoltatorul mega-proiectului asumat de Elena Udrea în Cluj Napoca. Chiar dacă au fost câteva firme care au solicitat insolvența, instanța a decis insolvența Realtopfarma la cerea sa.
Conform Termene.ro, societatea are doi acționari: Marinel Alexandrov și Adrian Gurzău, ambii cu câte 50%. Marinel este fratele lui Adrian Alexandrov, partenerul de viață al Elenei Udrea, iar Adrian Gurzău este finul acesteia.
Gurzău este administratorul Realtopfarma. Societatea a raportat pentru 2022 un număr mediu de 5 angajaţi, pierderi de 25.359.802 lei, datorii de 86.313.817 lei, active imobilizate de 50.729.832 lei şi active circulante de 67.462.949 lei, din care creanţe de 65.263.952 lei. Gurzău, fost parlamentar PMP, a primit în 2017 o condamnare de doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă pentru favorizarea societăţii Carpatica Asig.
Marinel Alexandrov deține 50% din Transilvania Smart City, iar cealaltă jumătate aparține lui Gheorghe Petrovan, tatăl Ceciliei Petrovan, soția lui Adrian Gurzău. Administratorii Transilvania Smart City sunt Alexandru Alexandrov și Adrian Gurzău.
S-a vrut cei mai mare proiect smart city
Șantierul din Cluj este în acest moment părăsit. ”Transilvania Smart City” este descris ca fiind cel mai mare proiect smart city din sud-estul Europei. Investiția totală este evaluată undeva la 2 miliarde de euro. Cartierul se vrea a fi un mini-oraș alipit cartierelor Mărăști și Gheorghieni, de pe dealul Borzaș, urmând să se desfășoare pe o suprafață de 35 de hectare.
Pe o suprafață de 2 hectare este prevăzut un parc de agrement care va fi dotat și cu spații dedicate sporturilor dar și cu locuri de joacă pentru copii.
Transportul spre aeroport și spre oraș se va face cu telegondola, livrările în interiorul cartierului se vor face cu drona, fiind stabilite stații de încărcare a mașinilor electrice. În plus, Faza 1 din proiectul metroului clujean pornește practic din apropierea viitorului cartier al Elenei Udrea. Stația Europa Unită și mai ales depoul Sopor vor fi vecine cu Transilvania Smart City.
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, susține că Transilvania Smart City va avea: 800 de apartamente, 20.000 de mp comerciali, cel mai mare parc privat din ţară ( 2 ha), restaurant, centru Spa, sală Fitness, grădiniţă şi creșă (donate primariei), 1.200 locuri de parcare inteligente subterane! Toate acestea fac parte din prima etapă a proiectului! conform lui Alexandrov.
Curg executările silite
Realtopfarma lui Alexandrov are deja mai multe probleme. La Judecătoria Buftea s-au dat în ultimele două luni patru sentințe pentru executarea silită a companiei partenerului lui Udrea. Toate aceste sentințe au drept creditor Rocredit IFN.
”Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, cu toate eventualele accesorii, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 02.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se spune în sentința din 2 februarie 2023.
”Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 27.01.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în sentința din 27 ianuarie 2023.
”Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţată azi, 31.01.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se mai spune într-o altă sentință.
”Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, respectiv , precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 01.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.
Clienții Transilvania Smart City cer banii înapoi
Ziua de Cluj scrie că mai mulți clienți Transilvania Smart City își cer banii înapoi și așteaptă de luni bune după 2.000 de euro.
Iată câteva luări de poziții pe pagina de Facebook ”Locatari Transilvania Smart City”, citați de Ziua de Cluj:
- ”Salutare. Mai este cineva care și-a cerut avansul (rezervarea de 4.000 euro) înapoi și are probleme cu cei de la Realtopfarma? De 3 luni tot îmi cer avansul și nu se întâmplă nimic. Cu cei de la SDC s-a rezolvat destul de rapid. Stimă”, scrie Vlad pe grupul celor care au dat avansuri pentru un apartament în Transilvania Smart City Cluj-Napoca.
- ”Sunt în aceeași situație cu avansul plătit. Cum ai procedat pentru restituirea lui? Mersi fain”, întreabă Cornel.
- ”Noi am anulat de 2 luni și nu ne răspunde nimeni de la Realtopfarma”, spune Andra.
- ”Într-un final am discutat, mi s-a zis să revin peste o lună. Au conturile blocate, executare silită. Cred că singură soluție să ne recuperăm banii este în instanța sau prin ANPC. Pentru început, ar trebui să vedem câți suntem în situația asta”, a răspuns Vlad.
- ”Revin eu cu detalii după ce am postat în august… la începutul lunii septembrie am deci să renunț la apartamentul din acest proiect și pentru că ei nu și-au respectat termenele din contractul de rezervare, mi-am cerut banii înapoi, cei de la SDC Imobiliare au fost foarte serioși și în 2 zile mi-au returnat banii, dar cei de la Realtopfarma SA sunt foarte neserioși și nu mi-au dat banii nici până acum după aproape 2 luni. Firma care vrea să facă 40 de blocuri și mall și mai câte refuză să returneze aproximatov 2.000 euro. Scriu asta aici pt că mi se pare corect să știe toată lumea care a achiziționat cum stă treaba”, spunea Paul L., în 2022.
Pe fir a intrat și DNA
Ziua de Cluj a relatat că DNA ar fi făcut audieri la Realtopfarma, fiind suspiciuni în legătură cu construcția primelor blocuri din proiect.
”Scandalul de la început de 2023 a plecat de la informați conform căreia DNA ar fi făcut audieri la sediul firmei care derulează proiectul, Realtopfarma S.A. Mai precis, procurorii ar ancheta modul în care primele blocuri ale Transylvania Smart City ar fi fost autorizate de Primăria Cluj-Napoca, având în vedere că Titus Pop, tatăl arhitectului șef al municipiului, Daniel Pop, lucrează ca și consultat în cadrul proiectului”, se spune în materialul publicat de Ziua de Cluj.
De asemenea, adaugă publicația clujeană, reprezentanții proiectului imobiliar spun că arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, s-a recuzat de la autorizarea și avizarea acestuia. O altă acuză ar fi fost că angajații proiectului imobiliar sunt restanți la salarii cu două luni, lucru negat de managementul proiectului, care a punctat că „Transilvania Smart City” merge mai departe fără probleme, se spune în Ziua de Cluj.
Elena Udrea a reacționat din închisoare și a scris pe Facebook: ”După ce m-au băgat în pușcărie, grupul de la Cluj continuă să se folosească de justiția pe care o controlează (și alte instituții), ca să preia în mod abuziv proiectul Transilvania Smart City! PS: Dovezi? Evident ca am”. Probabil se referea la Vasile Dîncu, Ioan Rus și Florian Coldea, despre care fostul ministru crede că ar vrea să îi ia cu forța proiectul imobiliar, după o înțelegere cu milionarul Ștefan Berciu, mai spune Ziua de Cluj.