Melania Trump premiază românca pe care o numește „câine de pază ce apără demnitatea românilor ale căror voci nu se aud”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Georgiana-Pascu.jpg)
Georgiana Pascu, laureată a Premiului Internațional Women of Courage (IWOC) 2025, oferit de U.S. Department of State, a fost elogiată de prima doamnă a Americii, Melania Trump, pentru curajul de a arăta ce se întâmplă în azilele groazei din Voluntari şi Târgul Mureş.
„Georgiana câinele de pază care apără demnitatea românilor ale căror voci nu se aud. Ea intră fără teamă în unități desemnate ca centre de îngrijire pentru a salva persoanele cu dizabilități care sunt ținute în captivitate fără să vrea (…).De obicei apare neanunțată și descoperă inimaginabilul: adulți și copii neputincioși legați, sedați, înfometați și, în cazuri extreme, pe moarte„, a spus Melania Trump.
Georgiana Pascu lucrează la CRJ din 2003 și a făcut parte și din echipa Centrului de Resurse Juridice care a scos la iveală abuzurile din „azilele groazei”.
Amintim că în septembrie 2022, reprezentanții CRJ au făcut mai multe vizite în centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități din județul Ilfov. În timpul acestora, au descoperit abuzuri pentru care au apelat la autoritățile publice. Pentru că nu au primit un răspuns, CRJ a publicat informațiile în seriile de investigații „Azilele groazei” și „Toți știau”, relatate de Centrul de Investigații Media și Buletin de București.
A fost membră a echipei care a documentat cazul lui Valentin Câmpeanu, un orfan cu dizabilități mintale grave, care a murit într-un spital de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță maximă. Cu jumătate de zi înainte, o echipă a CRJ a făcut o vizită neanunțată la spitalul în care erau internați sute de oameni cu dizabilități psihice sau intelectuale. Ei au insistat ca angajații să le descuie o cameră despre care pretindeau că este un depozit de mobilă. În acea încăpere neîncălzită, l-au găsit pe Valentin, într-un pat fără lenjerie și îmbrăcat doar cu o bluză de pijama, scria în 2024 site-ul de investigații Snoop.
De peste 20 de ani de când lucrează la CRJ, a înțeles că drepturile copilului pot fi protejate prin vizite de monitorizare inopinate, acces la justitie și reprezentarea persoanelor cu dizabilități plasate și închise în centre de plasament.
Astfel, alături de activista din România, au mai fost premiate de către Departamentul de Stat femei din Bangladesh, Yemen, Sri Lanka, Sudanul de Sus, Filipine, Papa Noua Guinee, Israel și Burkina Faso, conform anunțului Ambasadei SUA în România.