Melanom: Crește numărul cazurilor noi, mai ales printre tineri!

Publicat: 10 aug. 2024, 20:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Melanom: Crește numărul cazurilor noi, mai ales printre tineri!
melanom tineri radiații ultraviolete alunițe

Crește numărul cazurilor noi de melanom, forma cea mai gravă de cancer de piele, mai ales în rândul tinerilor, avertizează medicii de la Institutul Oncologic ”Prof.Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Medicii subliniază că melanomul nu poate fi prevenit în totalitate, dar sunt soluții de reducere a riscului de apariție a acestei forme de cancer.

”Expunerea la radiaţii ultraviolete (de la soare sau de la surse artificiale, precum solariile) este considerată un factor de risc de o amplitudine similară cu cea a riscului reprezentat de fumat pentru cancerul pulmonar. (…) Urmăriţi întotdeauna ca pe ambalajele produselor cu protecţie SPF să fie scrise atât radiaţiile UVA, cât şi UVB şi reaplicaţi la fiecare două ore, mai ales atunci când sunteţi la plaja sau piscină, deoarece expunerea creşte dramatic şi astfel creşte şi riscul apariţiei melanomului. Protecţia solară este esenţială nu doar pe plajă, ci şi în activităţile zilnice, deoarece radiaţiile UV pot penetra nori şi geamuri”, spune dr, Delia Nicoară, specialist în sănătate publică de la Institutul  „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

Radiațiile ultraviolete

Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă atunci când melanocitele (celule care conferă culoarea naturală a pielii sau bronzul) încep să se multiplice în mod necontrolat.

Radiațiile ultraviolete – fie prin expunerea la soare fie radiațiile ultraviolete artificiale (solar) – reprezintă cel mai frecvent factor de risc pentru melonam.

Alți factori de risc:

  • Vârsta: melanomul este mai frecvent la vârstnici, dar este o formă de cancer comună și la tineri sub 30 de ani – în special femei;
  • Alunițele: numărul neobișnuit de mare, mai ales de alunițe de mari dimensiuni;
  • Istoricul medical personal sau antecedentele familiale;
  • Pielea deschisă la culoare, un număr mare de pistrui și/sau păr deschis la culoare și/sau ochi deschiși la culoare.

Stadii avansate

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer subliniază că 25% dintre pacienții cu diagnostic de melanom sunt deja în stadii avansate.

„Expunerea la radiaţiile UV în primii 15 ani de viaţă creşte considerabil în viitor riscul de a dezvolta cancer de piele. O arsură cu vezicule avută în copilărie dublează şansele unei persoane de a dezvolta melanom la maturitate. Medicii îndeamnă persoanele care observă modificări la nivelul pielii să meargă la medicul dermatolog pentru a depista din timp acest tip de cancer. (…)

Deşi melanomul reprezintă între 2 – 4% din toate cancerele de piele, această afecţiune este responsabilă pentru cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele şi poate apărea la orice vârstă. Melanomul cutanat constituie o problemă importantă de sănătate publică, întrucât peste 25% din pacienţii cu acest diagnostic sunt deja în stadii avansate de boală”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.