Melci mari și periculoși
Florida se confruntă cu o invazie masivă de melci giganți, neobișnuiți, cât șoarecii, care sunt periculoși și pentru mediu, și pentru oameni. Pentru mediu, deoarece distrug toate culturile, pentru oameni, fiindcă poartă un parazit care este cea mai frecventă cauză a meningitei eozinofile.
Așa că, pasul firesc al autorităților a fost să pun zona în carantină. Primele exemplare de melci uriași africani s-au descoperit luna trecută, ca pe 23 iunie, Departamentul pentru Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Florida (FDACS) să confirme că populația acestor animale crește rapid.
Carantina interzice localnicilor să mute melcul, dar și obiectele aferente precum plante, pământ, resturi, compost, materiale de construcție. Măsura carantinării, potrivit autorităților locale, era necesară, deoarece melcii reprezintă un risc pentru plante și câmpuri cultivate, dar și pentru oameni, întrucât poartă un parazit, Angiostrongylus cantonensis, numit și viermele pulmonar al șoarecilor, care constituie cea mai frecventă cauză pentru meningita eozinofilă.
Potrivit FDACS, acești melci sunt originari din Africa de Est și pot crește până la aproximativ 20 cm lungime și devin ca un șoarece de dimensiuni medii, dar mai ales pot produce până la 2.500 de ouă pe an, ceea ce face ca proliferarea lor să nu fie controlată. Autoritățile din Florida au început deja un proces de eliminare a melcilor cu pesticide.
Însă, specialiștii spun că procesul de eradicare a melcilor uriași poate să depășească trei ani. Și, mai trebuie precizat că Florida nu e la prima întâlnire cu melcii uriași. Din septembrie 2011, când acest melc a fost zărit pentru prima dată aici, localnicii s-au tot întâlnit cu el.
Melcii uriași se întâlnesc frecvent în ţări din Caraibe, precum Barbados. Ei pot să spargă pneurile automobilelor pe şosele şi, de asemenea, pot să devină proiectile periculoase atunci când intră în lamele aparatelor de cosit iarba.