Membrii WGC s-au angajat la o mai mare transparență privind piața aurului, cu un comerț responsabil

Publicat: 10 aug. 2024, 17:31, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Membrii WGC s-au angajat la o mai mare transparență privind piața aurului, cu un comerț responsabil

Producătorii mondiali de aur, membri ai Consiliului Mondial al Aurului (WGC) s-au angajat la o mai mare transparență, privind lanțul de aprovizionare cu aur, și la un comerț responsabil, care să excludă zonele de conflict sau cu riscuri crescute.

Angajamentul de a încărca datele de bază de proveniență pe platforma Gold Bar Integrity va sprijini integritatea lanțului de aprovizionare cu aur. Acest lucru nu numai că va ajuta pe oricine dorește să achiziționeze aur, dar va face să existe încredere că poate face acest lucru în conformitate cu angajamentele companiilor de aprovizionare responsabilă,

Aceasta va sprijini și crearea de noi produse de tranzacționare pe aur digitalizate, o nouă zonă de creștere și inovare pe care noi, cei de la WGC sunt foarte încântați.

În septembrie anul trecut, membrii World Gold Council, care reprezintă majoritatea industriei globale de exploatare a aurului la scară largă, și-au exprimat angajamentul de a oferi o transparență sporită în lanțul de aprovizionare cu aur.

Acest angajament a cuprins două aspecte distincte. În primul rând, membrii s-au angajat să publice numele și locațiile partenerilor lor de rafinare, cel puțin o dată pe an. În al doilea rând, toți membrii s-au angajat să se alăture platformei Gold Bar Integrity (GBI) și să furnizeze, în mod confidențial, „date de proveniență de bază” cu privire la aurul pe care l-au produs pentru partenerii lor de rafinare, arată o analiză a Consiliului Mondial al Aurului (WGC), remisă redacției.

În 2024 am constatat că mulți dintre membrii WGC, inclusiv cei mai conservatori producători, Agnico Eagle, B2Gold, Barrick, Eldorado, Endeavour și Sibanye-Stillwater s-au alăturat-se platformei GBI.

Deci, în timp ce aplaudăm acest progres, este un moment bun pentru a reflecta la motivul pentru care au fost luate aceste angajamente și la modul în care vor modela acestea viitorul unui lanț valoric al aurului, cu o mai mare transparență și de încredere.

Actorii responsabili din industria aurului fac progrese semnificative pentru a fi mai transparenți și pentru a ajuta utilizatorii, investitorii, autoritățile de reglementare și partenerii din lanțul de aprovizionare să aibă mai multă încredere că aurul a fost extras în mod responsabil și a fost obținut în mod responsabil, subliniază WGC.

Aceasta este o tendință observată în toate sectoarele – o mișcare către o mai mare deschidere cu privire la modul în care lanțurile de aprovizionare sunt îmbinate.

Deși marea majoritate a industriei aurului are mare grijă să opereze în mod responsabil, din păcate există actori răi care folosesc aurul în scopuri nefaste. Acesta este motivul pentru care Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a început să lucreze – acum mai bine de un deceniu – pentru a stabili linii directoare despre cum să se aprovizioneze cu aur în mod responsabil, cu referire specifică la aurul care provine din zonele afectate de conflict și cu risc ridicat.

Cu toate acestea, OCDE a spus clar că lanțurile de aprovizionare nu ar trebui să pună un embargo asupra aprovizionării cu aur din aceste zone, ci mai degrabă să ia măsuri pentru a se asigura că aurul cu care se aprovizionează a fost produs în mod responsabil și că lanțul de aprovizionare funcționează etic.

Exploatarea și aprovizionarea responsabilă se extind la mult mai mult decât diligența necesară în jurul mineralelor care provin din zone afectate de conflict și cu risc ridicat. Include considerații sociale mai largi, inclusiv drepturile muncii ale lucrătorilor și impactul întreprinderilor asupra comunităților locale. Acesta acoperă considerentele de mediu, inclusiv schimbările climatice – dar și, mai larg, recunoaște rolul cuiva de administrator al mediului. Și, bineînțeles, se extinde la practicile de afaceri responsabile în ansamblu – care operează în conformitate cu legea, tratează partenerii și furnizorii în mod echitabil și sprijină bunăstarea economică și socială a comunităților și țărilor locale, subliniază analiștii Consiliului Mondial al Aurului.

Acest angajament față de operațiunile de afaceri responsabile a condus la dezvoltarea unor practici care sunt urmate în cadrul unei companii individuale – de exemplu, aderarea la Principiile de exploatare responsabilă a aurului, care au fost lansate în septembrie 2019 și au stabilit în mod clar așteptările de la o companie de exploatare a aurului responsabilă.

Cu toate acestea, ceea ce a lipsit până în prezent a fost conectivitatea de-a lungul lanțului de aprovizionare – o modalitate nu doar pentru companiile individuale de a demonstra că sunt „responsabile”, ci și că sunt angajate să colaboreze cu alte companii responsabile, pentru a crea un sistem solid, rezistent și un lanț de aprovizionare de încredere. Această conectivitate poate mări beneficiile unei afaceri responsabile, creând un lanț de aprovizionare – și în cele din urmă o industrie – în care toată lumea poate avea încredere că are de-a face cu contrapărți de renume.

Accentul pe o diligență sporită a lanțului de aprovizionare și pe responsabilitatea colectivă se află, de asemenea, din ce în ce mai mult în atenția autorităților de reglementare.

Chiar dacă a fost amânată deocamdată, Directiva Uniunii Europene privind sustenabilitatea corporativă Due Diligence va obliga toate companiile care operează în UE să efectueze diligența necesară cu privire la partenerii lor din lanțul de aprovizionare – atât atunci când își aprovizionează bunuri și servicii, cât și atunci când verifică cui își livrează bunurile si serviciile.

Industria aurului și la angajamentele luate de membrii WGC.

Aceste angajamente reprezintă o declarație puternică de intenție de a construi un lanț de aprovizionare mai robust, care lucrează numai cu parteneri de afaceri responsabili.

Dezvăluirea partenerilor de rafinare ai unei companii minere va ajuta investitorii și consumatorii să obțină o perspectivă mai bună asupra cu cine aleg membrii WGC să facă afaceri.

Acest lucru va sprijini recunoașterea unui ecosistem de încredere care va crește în timp, astfel încât toți actorii responsabili vor dori să participe și să îngreuneze din ce în ce accesul ,,altor actori” piața oficială a aurului.

 

Angajamentul de a încărca datele de bază de proveniență pe platforma GBI va sprijini integritatea lanțului de aprovizionare cu aur. De-a lungul timpului, tot mai mulți participanți la lanțul de aprovizionare vor încărca și date pe platforma GBI și, în câțiva ani, este de imaginat ca fiecare lingot de aur să fie susținut de un „geamăn digital” care poate demonstra că tot aurul conținut în lingoul fizic a fost obținut în mod responsabil și că lingoul de aur a fost întotdeauna boltit și deținut de părți responsabile, arată WGC.

 

Acest lucru nu numai că va ajuta pe oricine dorește să achiziționeze acest aur să aibă încredere că poate face acest lucru în conformitate cu angajamentele de aprovizionare responsabilă, ci va sprijini și crearea de produse din aur digitalizate, o nouă zonă de creștere și inovare pe care noi, cei de la WGC sunt foarte încântați.

Pe scurt, ceea ce vedem este o maturitate dincolo de afirmația „compania mea operează în mod responsabil”, care merge până la angajamentul „întregul meu lanț de aprovizionare funcționează în mod responsabil”.

Desigur, această schimbare de mentalitate va dura ceva timp, pentru a fi absorbită și implementată pe deplin.

Cu toate acestea, angajamentele asumate de membrii WGC în ceea ce privește transparența lanțului de aprovizionare contribuie la modelarea viitorului peisaj pentru sectorul aurului în ansamblu, la nivel global, poziționând comerțul responsabil cu aur în fruntea practicilor de afaceri responsabile și asigurând că aurul continuă să fie o clasă de active de încredere pentru generațiile viitoare.

La începutul lunii august, s-a înregistrat cea de-a treia cea mai mare creștere a volatilitate a acțiunilor pe aur, deoarece a existat o confluență de factori, inclusiv o creștere a dobânzi de către Banca Japoniei, reducerea levierului și datele slabe privind ocuparea forței de muncă din SUA, care au condus indicii la scădere bruscă pe burse.

O parte din teren a fost recuperată, dar revenirea la expunerea pre-selloff ar putea dura timp.

Aurul a revenit puternic după declinul din iunie, atins un maxim istoric de 2.480 USD/uncie la mijlocul lunii iulie, cauzat în principal de randamentele mai slabe ale obligațiunilor și de dolarul american.

Sezonalitatea favorizează prețul aurului în august, dar alegerile din SUA și câștigurile din tehnologie vor avea, probabil, influențe puternice.

Cele mai mari mine de aur din lume

Cu o producție de 2,1 milioane de uncii de aur pe an, Mina Muruntau, situată în deșertul Kyzylkum din Uzbekistan, este cea mai mare mină de aur cu cară deschisă din lume.

Carlin, din Statele Unite, este a doua mină de aur din lume, cu o producție anuală de 1,5 milioane de uncii (42,5 tone). Este notabilă pentru faptul că aici au fost introduse în premieră tehnicile de exploatare a aurului cu cianuri.

Grasberg, din insula Papua (Indonezia) produce anual în jur de 1,37 milioane de uncii (39 de tone). I se spune ”muntele de aur” și este o carieră gigantică, cu zeci de mii de angajați.

Olimpiada din Rusia este o mină relativ recentă (1996), cu o producție de 1,11 milioane de uncii pe an (31,5 tone).

Cortez, din Statele Unite, se află în Nevada, aproape de Carlin. Are o producție anuală de 0,82 milioane uncii (23,4 tone).

Pueblo Viejo, din Republica Dominicană (0,814 milioane uncii pe an) este cea mai mare și cea mai veche mină de aur din America Latină, datând din vremea conchistadorilor.

Kibali, în Republica Democratică Congo, este cea mai mare mină de aur din Africa și, după cele mai recente date, a produs 0,812 milioane uncii.

Este urmată în clasament de Malartic și Detour Lake, două mine din Canada cu producții în jurul a 0,71 milioane de uncii fiecare (20 de tone).

Pe locul 10 se află Loulo-Gounkoto din Mali (0,7 milioane uncii pe an, sub 20 de tone), un complex de 2 mine unde producția a demarat în 2005. Este unul dintre stâlpii economiei acestei țări africane, aducând peste 3% din PIB.