Meniul de Anul Nou la Curtea Regală a României
Anul Nou era sărbătorit cu fast de Curtea Regală a României. Dacă, așa cum am arătat, Crăciunul era o sărbătoare a familiei, marcată în cerc restrâns, altfel se desfășurau lucrurile de Revelion.
Conform protocolului, recepția de Anul Nou avea loc la Curtea Regală a României pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie. Retragerea orchestrelor militare ale garnizoanei Bucureștiului se executa fix la ora 20,00, pe 31 decembrie, în prezența Suveranului, a Ministrului de Război și a șefilor armatei. Urma apoi ospățul.
Cu ocazia Anului Nou, la 1 ianuarie 1882 s-a servit un meniu somptuos, cu numeroase feluri, toate de inspirație franceză.
Masa a început cu supă-cremă de orez și paste. A urmat caviarul proaspăt, nisetrul fript a la moderne și salata de homari cu sos ravigotte.
Apoi s-a trecut la felurile mai consistente. S-a început cu file de vită Regence, urmat de galantină cu trufe, jambon și limbă în aspic, cârnați și gâscă afumată și pate de mistreț cu trufe.
Pentru cei care încă mai puteau a urmat piftie de găină a la Reine, prepeliță chaud-froid a la gelee, pate de gâscă a la Parisienne, curcan fript cu creson.
Și, ca o piatră de încercare pentru gurmanzi, au mai fost servite pulpă de căprioară cu sos Cumberland, clapon du Mans și fazan de Boheme, apoi jambon de Careme en surprise.
Ca să alunece mai ușor, bucatele erau acompaniate de salată italiană și macedonii cu fructe.
La sfârșit, pentru cine încă mai putea gusta ceva, se serveau diverse produse de patiserie. Pentru ușurarea digestiei erau oferite și fructe asortate și compot de ananas și caise.
Chiar și în 1913, la ultimul Revelion pe care regele Carol I l-a petrecut cu familia și suita sa, meniul a fost fastuos. S-au servit consomee Henry V, chifteluțe, fazan la frigare, fenicul bordelaise, urnat de un platou cu carne rece, salată, budincă și alte deserturi.
Un mediu demn de Curtea Regală a României!