Meniul Familiei Regale a României la dineul de 10 Mai
Ziua de 10 Mai a reprezentat, pentru Familia Regală a României, poate cea mai importantă sărbătoare din fiecare an. Așa cum era firesc, acest lucru se reflecta și în meniurile dineurilor oferite cu acest prilej.
În anul 1922, după ceremoniile care s-au desfășurat la Șosea, la Palatul regal a fost servită o masă festivă. La dejun au participat, alături de Familia Regală, președintele Consiliului de Miniștri, membrii guvernului și cei ai Curții Regale.
Meniul servit a fost compus din Nisetru Chartres, medalion de vacă, găinușă Souvaroff, salată Nicoise, sparanghel cu sos Chantilly, bombe Alhambra și cafea. Mâncarea a fost stropită cu vin de Drăgășani, vin de Bordeaux și șampanie.
În anul următor, 1923, aniversarea Zilei Naționale a coincis cu sărbătoarea Paștelui. Meniul de la dejunul festiv a fost alcătuit din bulion de pasăre, morun și nisetru cu sos Ravigot, ouă roșii, șuncă în aspic, galantină de pasăre, maioneză cu stacoji și raci, salată rusească de legume, miel fript, salată verde, prăjituri, cașcaval, portocale, migdale și stafide. Felurile au fost acompaniate de vin roșu de Bordeaux, vin alb de Drăgășani și, așa cum se cuvine la orice aniversare, șampanie.
Pentru a risipi un pic din nedumeriri, iată și câteva rețete ale sosurilor cuprinse în meniu.
Pentru salata Nicoise avem nevoie, în zilele noastre, de o cutie (160g) de ton in ulei sau in suc propriu (în ambele cazuri lichidul va ajunge in dressing – uleiul sau sucul), patru ouă fierte (4-5 minute), o căpățână medie de salată verde (sau amestec de baby spanac, rucola, valerianella, frisee), 100g fasole verde păstăi proaspătă sau congelată, două roșii normale sau 4-5 roșii cherry și orice alte legume mai doriți: cartofi fierți în coajă, măsline, țelină rasă, capere, ardei, etc, opt fileuri de anșoa (se găsesc în borcane mici, in ulei), crutoane de pâine. Pentru dressing sunt necesare o ceapă mică – roșie sau albă sau 2-3 fire de ceapa verde, două lingurițe de muștar de Dijon, zeama de la un sfert de lămâie, sare, piper, 50ml ulei de măsline și uleiul sau sucul de la conserva de ton, o mână de frunze de pătrunjel verde și 50ml apă – in cazul in care va iese prea gros, prea sărat sau prea acru.
Pentru dressing: se curăță ceapa și toacă cât mai mărunt. La fel și pătrunjelul verde. Ambele se amestecă într-un castron, împreună cu muștarul, zeama de lămâie, uleiul de măsline și sucul (sau uleiul) de la conserva de pește. Dacă aveți robot de bucătărie (tip blender), aruncați toate ingredientele în el și gata sosul!
Se potrivește de sare și piper și se mai diluează cu apă, dacă pare prea gros sau prea sărat sau acru.
Pentru sos Chantilly sunt necesare 100 g unt (sau margarină), două gălbenușuri, 100 g frișcș neîndulcită, o lămâie, 50 ml lapte dulce, mărar verde, sare, piper măcinat.
Se topește untul într-un vas, la bain-marie, se adaugă gălbenușurile pe rând,amestecând mereu. Se adaugă zeama de la o lămâie și laptele dulce. Apoi se amestecă cu frișca, mărarul verde tocat mărunt, sare si piper praf dupa gust. Se servește la orice fel de friptură.
Sosul Ravigot, ideal pentru peștele preparat la grătar sau în cuptor, se prepară destul de simplu. Avem nevoie de maioneză, castraveți murați, ceapă, apă minerală, pătrunjel și tarhon verde. Peste maioneză se adaugă castraveții, pătrunjelul, ceapa și tarhonul, toate tocate. Se amestecă totul ușor, adăugându-se treptat apă minerală sau sifon.