Mercenarii români din Congo au revenit în seara aceasta acasă (Video)
Ministerul Afacerilor Interne a informat că, sâmbătă, cetăţenii români repatriați din Republica Democratică Congo au ajuns cu o aeronavă civilă pe Aeroportul Otopeni, și au fost debarcaţi într-un loc special destinat. Angajaţi privaţi ai Guvernului RDC, mercenarii români se aflau într-o misiune de antrenament și instruire a armatei statului african.
La Otopeni, mercenarii români au fost supuşi unui control medical şi epidemiologic, date fiind infecţiile sau bolile specifice zonei din care vin. La finalizarea procedurilor de intrare în ţară, grupul a fost îndrumat spre ieşirea din aeroport.
”În cursul acestei zile, o aeronavă charter civilă, la bordul căreia se vor afla cetăţenii români blocaţi în Republica Democratică Congo, va ateriza pe aeroportul Otopeni. La intrarea în ţară, toate persoanele vor fi supuse unui control medical şi epidemiologic, date fiind infecţiile sau bolile specifice zonei din care acestea se întorc. Aceste măsuri au ca scop prevenirea răspândirii unor posibile boli contagioase, fiind o măsură preventivă de sănătate publică”, a precizat, mai devreme, MAI într-un comunicat.
Din informații neoficiale s-a aflat că aeronava care îi aduce în țară a fost comandată și plătită de Horațiu Potra.
„În vederea asigurării unui flux optim de lucru, persoanele vor fi debarcate într-un loc special destinat acestor activităţi, pe platforma exterioară a aeroportului. Facem precizarea că toate structurile Ministerului Afacerilor Interne cu responsabilităţi în astfel de cazuri sunt implicate în vederea gestionării optime a acestei misiuni. Mai mult, în ceea ce priveşte triajul epidemiologic, specialişti ai Ministerului Sănătăţii vor fi prezenţi pentru dispunerea măsurilor din zona de competenţă”, a mai precizat MAI.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, miercuri seară, că grupul de cetăţeni români blocaţi în regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo a părăsit în siguranţă zona de conflict.
”Punerea în siguranţă în oraşul Goma din regiunea Nord-Kivu a RD Congo, apoi extragerea şi părăsirea în siguranţă a zonei de conflict, sunt rezultatul demersurilor efectuate de către Celula de criză interinstituţională constituită din reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi ai instituţiilor competente din România, în cadrul unor eforturi complexe”, a transmis MAE.
Ministerul și-a mobilizat structurile încă de la începutul deteriorării situaţiei de conflict din regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo, unde erau prezenţi și cetăţeni români, angajaţi privaţi ai guvernului RDC, aflaţi într-o misiune de antrenament a armatei statului african.
”Celula de criză interinstituţională a întreprins demersuri complexe pe lângă state din regiune şi la nivelul ONU, MAE fiind în contact permanent cu parteneri regionali şi internaţionali, precum şi cu structurile ONU/MONUSCO. În acest sens, MAE le mulţumeşte acestora pentru sprijinul acordat pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe.
„România rămâne angajată în eforturile colective regionale şi la nivelul ONU, pentru încetarea conflictului armat din regiunea Marilor Lacuri şi gestionarea cauzelor profunde ale acestuia”, a conchis MAE.