Mercurul interzis în echipamentele electrice şi electronice, începând cu 2025
Comisia Europeană intenționează să adopte o lege care interzice producţia şi comercializarea echipamentelor electrice şi electronice care conţin mercur în UE, începând cu anul 2025.
Decizia va viza echipamente precum ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe de generaţie veche, care nu vor mai avea în compoziţie mercur, anunță Asociaţia RESPO DEEE.
”Comisia Europeană dezbate şi va adopta o lege ce interzice producţia şi comercializarea echipamentelor electrice şi electronice ce conţin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025. Practic, după această dată, ce se va lansa nou în această categorie de produse nu va mai avea în compoziţie mercur. Mercurul era folosit până acum în multe tipuri de echipamente, de la ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, până la unele maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe de generaţie veche. Milioane de oameni au încă în case acest tip de produse, care mai devreme sau mai târziu vor ieşi din uz. Aici intervine modul în care consumatorii vor proceda cu ele: dacă le aruncă la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător sau le predau spre reciclare conformă, în condiţii de maximă siguranţă”, arată Asociaţia RESPO DEEE.
La acest moment, există aproximativ 350.000 de tipuri diferite de elemente chimice folosite în fabricarea a diferite produse care poluează Planeta. Până în 2050, cifra se va tripla, conform estimărilor.
În 2022, doar aproximativ 1% dintre aceste elemente chimice au fost studiate pentru impactul lor asupra oamenilor şi asupra mediului, iar mercurul se numără printre cele mai nocive.
”Mercurul este un metal care conduce electricitatea şi este prezent în multe echipamente electrice şi electronice, în special la fabricarea întrerupătoarelor. Dacă unul dintre aceste echipamente se sparge, mercurul devine un vapor invizibil, inodor, şi este extrem de toxic. Este o neurotoxină care poate provoca leziuni ireversibile ale creierului şi poate afecta dezvoltarea în uter a copiilor nenăscuţi”, spune Cristian Pocol, preşedintele asociaţiei RESPO DEEE.
Dacă nu este reciclat corespunzător, ci aruncat la gunoiul menajer, mercurul ajunge în gropile de gunoi, în sol şi în ape, poluând grav mediul înconjurător.
Deși nu mai este atât de mult folosit, precum în urmă cu 5-6 decenii, mercurul este încă prezent, dat fiind și costul mai mic, în multe echipamente electrice şi electronice, precum: ecranele de laptop sau computer; întrerupătoare electrice; termometre şi termostate; becurile fluorescente compacte; lămpi fluorescente de tub; barometrele; baterii; butoanele de on/off de la aparatele vechi de călcat; maşini de spălat, congelatoare, încălzitoare şi uscătoare de rufe vechi.