Merită să îți riști libertatea și cariera pentru o șpagă de 20.000 de euro? Cazul dramatic al unui expert contabil
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis în judecată expertul contabil G.M. pentru trafic de influență continuat și fals în înscrisuri.
În ianuarie 2024, G.M. ar fi pretins 10.000 de euro de la un martor, primind 5.000 de euro, pentru a obține de la funcționarii Oficiului Registrului Comerțului radierea unei societăți comerciale cu datorii fiscale, prin ocolirea legii. În martie 2024, a falsificat un document pentru a atesta că societatea nu are datorii. Ulterior, între aprilie și iunie 2024, a solicitat încă 50.000 de euro pentru a facilita radierea unei alte societăți, primind 15.000 de euro. Sumele datorate celor două societăți se ridicau la 2.311.569 lei. A fost impus sechestru asigurător pe suma de 5.000 euro din contul lui G.M.
Dosarul a fost trimis Tribunalului Giurgiu, menținându-se măsurile de control judiciar. De asemenea, Nae Nicoleta-Lucia, consilier superior la Serviciul Fiscal Bolintin Vale, a recunoscut faptele sale și a primit o condamnare de 2 ani cu suspendare.
Comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului G.M., expert contabil, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna ianuarie 2024, inculpatul G.M., atât direct cât și prin intermediul inculpatei Nae Nicoleta-Lucia, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 10.000 de euro din care ar fi primit suma de 5.000 de euro, pentru a determina pe funcționarii publici din cadrul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București, să faciliteze radierea din Registrul Comerțului a societății comerciale administrate de acesta din urmă, cu ocolirea normelor legale în vigoare, în vederea eludării plății datoriilor înregistrate la bugetul de stat.
La data de 10 martie 2024, inculpatul G.M. ar fi întocmit un înscris prin care ar fi atestat, în mod necorespunzător adevărului, faptul că societatea respectivă nu are datorii, înscris pe care l-ar fi și semnat în fals în dreptul rubricii „asociat unic” și l-ar fi depus la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București pentru ca societatea comercială să fie dizolvată și lichidată simultan, fără numirea unui lichidator, precum și ca societatea să fie radiată din Registrul Comerțului, deși cunoștea că aceasta înregistra obligații fiscale restante la bugetul de stat.
În perioada aprilie – iunie 2024, inculpatul G.M., atât direct cât și prin intermediul inculpatei Nae Nicoleta-Lucia, ar fi pretins de la aceeași persoană suma de 50.000 de euro din care ar fi primit suma de 15.000 de euro, pentru a determina pe funcționarii publici din cadrul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București, să faciliteze radierea din registrul comerțului a unei alte societăți comerciale administrate de persoana menționată anterior, cu ocolirea normelor legale în vigoare.
Suma totală pe care o datorau cele două societăți la bugetul de stat era în cuantum de 2.311.569 lei.
În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 5.000 euro (echivalent a 24.850 lei la cursul BNR), existentă în contul bancar deschis de A.N.A.B.I., ce aparține inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunerea de a se menține măsura controlului judiciar și măsura asiguratorie dispusă în cauză.
Anterior, în cauză procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpata NAE NICOLETA-LUCIA, consilier superior în cadrul Serviciului Fiscal Orășenesc Bolintin Vale, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență în formă continuată.
În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpata Nae Nicoleta-Lucia au fost trimise spre judecare Tribunalului Giurgiu.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.