Mesaje de condoleanțe din România pentru Regina Elisabeta a II-a
Casa Regală a României și oamenii politici au transmis deja pe canalele de social media mesaje de condoleanțe pentru trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a.
Casa Regală: Am aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veșnice a Reginei Elisabeta a II-a
„Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a transmis, joi seară, Biroul de Presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei.
Klaus Iohannis: Domnia Reginei Elisabeta a II-a a modelat istoria modernă; românii sunt alături de poporul britanic
„Sincere condoleanţe la trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestăţii Sale, care s-a întins pe parcursul a şapte decenii, a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic şi de Familia Regală”, a scris şeful statului pe Twitter.
Marcel Ciolacu: Majestatea Sa Regina Elisabeta a construit punţi între naţiuni pentru generaţiile viitoare
Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a construit punţi între naţiuni pentru generaţiile viitoare, a declarat joi seara preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD.
El a postat pe Twitter un mesaj în limba engleză, în care spune că „a aflat cu profundă tristeţe” despre decesul Reginei Elisabeta a II-a şi a transmis condoleanţe Familiei Regale şi cetăţenilor din Regatul britanic. „Majestatea Sa Regina Elisabeta a construit punţi între naţiuni şi oameni care vor rămâne pentru generaţiile ce vin”, a scris Marcel Ciolacu.
Cătălin Drulă: Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnităţii şi stabilităţii
„Condoleanţele noastre merg către familia regală şi întregul popor al Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnităţii şi stabilităţii. Majestatea Sa s-a aflat alături de poporul britanic timp de peste 70 de ani în momente de celebrare la fel ca în momentele dificile fiind monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului. Regina Elisabeta a II-a, care recent a celebrat Jubileul de Platină, este pentru cei mai mulţi oameni din întreaga lume singurul monarh britanic cu care am fost contemporani. Decesul Majestăţii Sale este cu adevărat finalul unei ere”, a scris Drulă pe Facebook.
Kelemen Hunor: Moartea Reginei Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei ere istorice
Astăzi a decedat Regina Elisabeta a II-a. Moartea sa marchează sfârşitul unei ere istorice. A fost monarhul Regatului Unit timp de peste şapte decenii, unul dintre cei mai respectaţi şi iubiţi şefi de stat din lume. Noi, cei din Transilvania, am apreciat faptul că, prin stră-străbunica sa, a fost urmaşa unei vechi familii din această regiune. Odihnească-se în pace”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.
Premierul Ciucă: România se alătură poporului britanic şi Familiei Regale britanice în deplângerea morţii Reginei
România se alătură poporului britanic şi Familiei Regale britanice în deplângerea morţii Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, a transmis, joi seară, premierul Nicolae Ciucă, pe platforma de Twitter a Guvernului.
Regina Elisabeta a II-a a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia. Fiul său, prinţul Charles, i-a succedat automat.
”Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, a precizat Palatul Buckingham.
Drapelul britanic a fost coborât în bernă la Palatul Buckingham – unde s-au strâns sute de persoane – în momentul anunţului morţii Reginei Elisabeta a II-a, transmite AFP.
Adrian Cioroianu: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – un simbol pentru oamenii din lumea întreagă
Istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, afirmă că Regina Elisabeta a II-a a rămâne un simbol pentru lumea întreagă, fără să fi avut o putere politică.
„Un personaj efectiv istoric, dat fiind că viaţa ei se întrepătrunde cu 70 de ani din istoria Marii Britanii, din istoria Europei, din istoria lumii occidentale. Pentru noi, ca atare are şi o rezonanţă particulară. Mă refer la noi, ca români, dată fiind înrudirea pe care o avea cu Regele Mihai şi la faptul că ultima vizită a Regelui Mihai în calitate de rege a fost la Londra la căsătoria Prinţesei Moştenitoare de atunci, Elisabeta. Şi dincolo de acest aspect subiectiv, Regina Elisabeta rămâne simbolul pe care, fără să aibă o putere politică, Elisabeta a II-a l-a reprezentat pentru lumea britanică şi, aş spune, dincolo de graniţele Marii Britanii pentru foarte mulţi dintre europeni şi pentru oameni din lumea întreagă care au admirat-o cum şi-a îndeplinit acest mandat simbolic de reprezentantă a unui popor: cu demnitate, cu moderaţie, cu prestanţă în egală măsură şi, se pare, cu mare eficienţă, pentru că până alaltăieri am văzut-o purtând discuţii viitoarea prim-ministră a Marii Britanii”, a declarat Cioroianu, joi, pentru AGERPRES.
Fostul ministru de Externe a arătat că, deşi moartea suveranei britanice vine într-un moment sensibil pentru europeni, „fiecare moment îşi creează proprii săi lideri, fiecare etapă istorică îşi crează proprii săi reprezentanţi”.
„La conducerea Marii Britanii va veni un alt rege sau regină, cine ştie când în viitor, ceea ce contează este că fiecare lasă în urma sa un ecou de fapte, de idei, uneori de puncte nevralgice, pentru că Regina Elisabeta nu a fost scutită nici de contestaţii, cum e şi normal într-o societate democratică, dar emoţia care ne cuprinde pe toţi la moartea ei vorbeşte despre valoarea pe care a avut-o ca ocupantă a unui tron ilustru din lumea occidentală”, a adăugat Adrian Cioroianu.
Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.
”Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, a precizat Palatul Buckingham.
Drapelul britanic a fost coborât în bernă joi, la Palatul Buckingham – unde s-au strâns sute de persoane – în momentul anunţului morţii reginei Elisabeta a II-a.