Mesajul Papei către populația indigenă din Canada: ”Vă reînnoiesc cererea de iertare”
Papa Francisc, aflat în vizită în Canada, s-a întâlnit cu indigeni ”pentru a-și cere iertare înaintea acestora pentru abuzurile îndurate în așa-numitele ”Școli rezidențiale”, înființate de guvernul canadian și încredințate unor instituții religioase, printre care unele administrate de organizații și ordine călugărești catolice”, transmite Vatican news.
După ce s-a rugat în tăcere în cimitirul populațiilor indigene din Maskwacis, în biserica ”Fecioara Maria a Celor Șapte Dureri”, papa a vorbit la ”Bear Park Pow-Wow Grounds” în fața unei delegații a conducătorilor indigeni care au venit din toată țara.
”Sunt aici”, a spus pontiful, ”pentru că primul pas al acestui pelerinaj de pocăință în mijlocul vostru este să vă reînnoiesc cererea de iertare și să vă spun, din toată inima, că sunt profund îndurerat”.
”Erau școli pe care guvernul le-a vrut și le-a finanțat, dar multe dintre acestea erau administrate de Bisericile creștine. Mii de copii, smulși din sânul familiei, au îndurat în aceste școli ”abuzuri fizice și verbale, psihologice și spirituale”. Mulți au murit în aceste școli, din cauza igienei insuficiente și a bolilor”, a transmis suveranul pontif.
După discurs, unul din conducătorii indigeni i-a pus pe cap Papei un coif tradițional în semn de respect.
”Niciun cuvânt nu poate descrie cât de importantă este această zi pe drumul nostru spre vindecare”, a concluzionat Vernon Saddleback, unul din conducătorii rezervației Mascwacis.
Câteva minute mai târziu, s-au auzit cântece tradiționale și s-a văzut o imensă banderolă roșie pe care erau mii de nume de copii. Este vorba despre o parte din miile de copii care au murit în timpul sejurului lor în acele așezăminte. Mulți au murit din cauza bolilor – tuberculoză, pneumonie -, a accidentelor, dar și din cauza maltratării, neglijenței și lipsei condițiilor sanitare.
Durerosul capitol al ”școlilor rezidențiale” pentru copiii indigenilor a însemnat cel puțin 6.000 de morți între sfârșitul secolului al XIX-lea și anii 1990, provocând un profund traumatism multor generații.