Mesajul unui eminent cercetător: O nouă pandemie e inevitabilă!
O nouă pandemie este inevitabilă, avertizează Yuen Kwok-yung, cercetător și medic eminent din Hong Kong, care s-a luptat cu cele mai periculoase virusuri.
El consideră că noua pandemie va veni mai curând decât credem și ar putea provoca pagube mult mai grave comparativ cu cea de Covid
Predicție înfricoșătoare
”Publicul larg și liderii trebuie să recunoască că va veni o nouă pandemie și probabil mai devreme decât credem”, a spus savantul într-un interviu de la Spitalul Queen Mary din oraș, unde lucrează și predă. „Dacă fac o predicție atât de înfricoșătoare este pentru că, după cum vedem clar, schimbările geopolitice, economice și climatice sunt foarte rapide”, precizează acesta pentru AFP.
Politicienii trebuie să rezolve „amenințările existențiale globale”, avertizează cercetătorul în noua sa autobiografie intitulată „Viața mea în medicină: o călătorie în Hong Kong” .
Yuen Kwok-yung spune că schimbarea rapidă a climei și bolile infecțioase emergente ar trebui să fie o prioritate. „Este ceva atât de important încât nu ar trebui să ignorăm.”
Autoritate recunoscută la nivel mondial în materie de coronavirus, absolvent al facultății de medicină în 1981, tocmai în 2003 a devenit cunoscut publicului larg, după ce a reușit, împreună cu echipa sa, să izoleze și să identifice sindromul respirator acut sever (SARS), infecție pulmonară cauzată de un coronavirus.
A fost o etapă esențială în testarea, diagnosticarea și tratarea bolii, care a apărut în sudul Chinei și Hong Kong înainte de a se răspândi în întreaga lume. Această experiență l-a ghidat atunci când a avut loc pandemia de Covid-19, care a devastat Hong Kong-ul din cauza ratei foarte scăzute de vaccinare, în special în rândul persoanelor în vârstă. „Am beneficiat de cei douăzeci de ani de studiu care au urmat epidemiei de SARS”, a scris el în volumul său.
Măsurile preventive au fost eficiente în a câștiga timp în așteptarea vaccinurilor , „până la intervenția altor factori pe care nu i-am putut opri sau depăși (teama, ignoranța, comunicarea deficitară și dezinformarea)”, notează el. În ciuda măsurilor riguroase de izolare și a carantinelor îndelungate, Hong Kong a înregistrat aproximativ 3 milioane de cazuri de infecții cu Covid-19, aproximativ jumătate din populație, și peste 13.800 de decese.
A fost o perioadă intensă pentru omul de știință, recunoscut ca expert de guvern, autor al peste 100 de studii referitoare la virusuri. Anul trecut, la Hong Kong, a înființat Alianța de Cercetare a Pandemiilor, cu omologii săi din China continentală și Statele Unite, cu scopul de a împărtăși informații și cercetări privind amenințările viitoare. „Este o idee greșită să opriți sau să împiedicați aceste schimburi pentru că acestea pot să protejeze întreaga lume”, a spus el. „Dacă nu vorbim despre asta […] și apare o altă pandemie, va trebui să plătim din nou un preț foarte mare”.