Meteorologii îndeamnă agricultorii să fie atenți la schimbările climatice
”Secetele vor fi din ce în ce mai intense, în condițiile schimbării climei, în lunile de vară, mai ales pentru bazinele hidrografice din sudul și estul României”, avertizează climatologul Roxana Bojariu, cercetător științific gradul I, coordonator al Secției de climatologie, președinte al Consiliului științific la Administrația Națională de Meteorologie. Climatologul îndeamnă agricultorii să-și aleagă mai atent tipul de culturi agricole și modul în care fac fertilizarea sau combaterea dăunătorilor.
Vara asta temperaturile au luat-o razna, peste 40ͦ C. Sudul și estul României s-au pârjolit în arşiţa soarelui, iar când s-au adunat norii au adus furtuni care au făcut prăpăd în calea lor. Vântul ne-a urlat sinistru și ne-a reamintit: clima se schimbă! Și nu în bine. Meteorologii ne spun că, din 1901 până în prezent, la nivelul României, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu mai mult de 1ͦ C, ceea ce ne plasează aproape de creșterea medie globală. Există și un semnal al creșterii duratei de strălucire a Soarelui, pe întreg cuprinsul țării, în timpul primăverii și al verii. Numărul anual de zile caniculare (temperatura maximă mai mare de 35ͦ C) și cel de nopți tropicale (temperatura minimă mai mare de 20ͦ C) a crescut în ultimele decenii, comparativ cu cele precedente. Creșterile numărului de zile caniculare și cel al nopților tropicale sunt mai mari mai ales în extremitatea sudică a României și în regiunile de câmpie din vestul și sud-estul țării. Proiecțiile viitoare privind statistica episoadelor de secetă pentru teritoriul României sugerează că și în anii următori secetele vor continua, așa că va trebui să ne obișnuim cu lipsa apei în lunile de vară. În condițiile schimbărilor climatice viitoare, debitele minime de vară vor avea tendința să se reducă, iar în paralel va crește evapotranspirația.
Bazinul râului Argeș dă semne de aridizare
”Ciclul anual al debitelor râurilor se va modifica, impactând resursele de apă necesare agriculturii, dar și generarea de energie electrică în hidrocentrale. Studiile noastre arată că schimbarea climatică reduce sursa de apă de pe teritoriul României, mai ales în sudul și estul României”, ne-a declarat climatologul Roxana Bojariu. Un exemplu ar fi impactul schimbărilor climatice asupra râului Argeș, cel care alimentează cu apă Capitala țării, și unde se pare că există tendințe accelerate de aridizare. În condițiile scenariului climatic cel mai pesimist, spre sfârșitul secolului acesta, se așteaptă ca nivelul concentrațiilor globale de gaze cu efect de seră să fie mult mai mare decât acum. Dincolo de tendințele pe termen mediu și lung, cauzate de încălzirea globală, se așteaptă ca și productivitatea culturilor agricole să varieze de la un an la altul. Pe de altă parte, Roxana Bojariu ne îndeamnă să nu fim pesimiști și nici alarmiști, așa cum a făcut-o mass-media în ultimul timp. Deși schimbările climatice aduc noi provocări pentru agricultorii români, prin reducerea resurselor de apă disponibile, mai ales vara, și prin fenomene extreme (valuri de căldură, incendii de vegetație, precipitații intense asociate cu furtuni severe), ele sunt gestionabile prin comparație cu alte regiuni din sudul Europei.
Arborii sunt cei mai buni ”reciclatori” ai apei
”Agricultorii trebuie să apeleze la acele tehnologii care folosesc cât mai eficient resursele de apă. Fertilitatea solului trebuie conservată prin măsuri de combatere a eroziunii și alegerea atentă a tipului de culturi agricole și a felului cum sunt rotate. Trebuie luată în calcul folosirea perdelelor de arbori care să delimiteze ariile cultivate, protejând solul de eroziune și asigurând totodată un ciclu hidrologic local. Să nu uităm că arborii sunt cei mai buni reciclatori ai apei!”, spune climatologul.
Alături de o agricultura bazată pe soluții cât mai aproape de natură, Roxana Bojariu spune că trebuie să apelăm și la tehnologiile cele mai avansate, folosind cunoașterea științifică cea mai bună disponibilă la un moment dat, cum ar fi, de pildă, observațiile satelitare, dar și digitalizarea. ”Agricultura în România are oportunități semnificative, chiar în condițiile schimbării climatice, dar sectorul de cercetare trebuie mult îmbunătățit. Administrația locală și cea centrală trebuie să asigure un cadru care să favorizeze valorificarea acestor oportunități, inclusiv aducând sectorul financiar în acest efort. Trebuie gândite fluxuri financiare care să ajute extinderea instrumentelor de asigurare și reasigurare, astfel încât să răspundă provocărilor schimbării climatice”, mai spune Bojariu.
Nu vom mai avea în august temperaturi peste 40ͦ C
În ceea ce privește situația temperaturilor în această lună, Roxana Bojariu spune că putem sta liniștiți: ”După răcirea din primele zile ale lunii, temperaturile vor crește iar, dar nu la nivelul celor de peste 40̊ C, cum am avut în iulie”. Prognoza pe săptămâni emisă de ANM pentru august arată că mediile valorilor termice se vor situa aproape de cele normale până în a doua decadă a lunii, apoi temperaturile vor crește ușor peste cele specifice în regiunile sudice și sud-vestice, dar, în rest, vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, prin urmare ceea ce a fost mai rău a trecut.