Metoda ”Accidentul” lovește din nou. Victimele, înșelate de doi deținuți

Publicat: 30 mai 2024, 10:17, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Metoda ”Accidentul” lovește din nou. Victimele, înșelate de doi deținuți

Polițiștii din Alba au efectuat cinci percheziții, dintre care trei într-o închisoare, într-un dosar de înșelăciune prin metoda cunoscută sub numele de „Accidentul”. Trei deținuți sunt acuzați că au contactat persoane în vârstă, pretinzând că sunt personal medical, și le-au solicitat bani pentru tratamentul unor rude care ar fi fost rănite în urma unor așa-zise accidente rutiere. Prin această metodă, au reușit să obțină 20.000 de lei și 1.000 de euro.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au anunțat, joi, într-un comunicat, că au efectuat cinci percheziții pentru identificarea unor persoane suspectate de comiterea unor infracțiuni de înșelăciune prin metoda „Accidentul”.

Potrivit sursei citate, trei dintre percheziții au avut loc într-o închisoare, una la o locuință din Cisnădie, județul Sibiu, și una la o locuință din Ştei, județul Bihor.

„Din cercetări a rezultat că trei bărbaţi, încarceraţi în penitenciar, ar fi apelat persoane în vârstă, din mun. Alba Iulia, atribuindu-şi calitatea de personal medical şi ar fi solicitat sume importante de bani necesare pentru tratamentul medical al unor rude ale apelaţilor, care ar fi fost victime ale unor accidente.

Prin intermediul unei persoane aflată în libertate, ar fi reuşit, la data de 7 aprilie 2024, să obţină sumele de 20.000 lei, 1000 euro şi 30 grame de aur, care au fost ridicate de un complice care s-a prezentat la uşa victimei. Folosindu-se de acelaşi mod de operare, aceştia ar fi încercat, la data de 17 aprilie 2024, să inducă în eroare o altă persoană în vârstă din Alba Iulia”, au precizat procurorii.

În urma perchezițiilor, au fost confiscate mai multe telefoane mobile și cartele telefonice, inclusiv din camerele de detenție.

Ce este și cum funcționează metoda ”accidentul”

Dacă primiți un apel telefonic de la un infractor care vă anunță că o rudă este implicată într-un accident rutier și vă cere să vă întâlniți cu o anumită persoană pentru a-i da bani, nu dați curs solicitării. Este important să vă asigurați că totul este real.

În astfel de situații, Poliția Română recomandă:

– Nu urmați instrucțiunile primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.

– Verificați dacă situația de urgență este reală, sunând ruda în cauză până când răspunde. Câteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol. Nu faceți niciun transfer bancar.

– Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să sunați direct ruda pe telefonul ei pentru a verifica informația. Veți avea surpriza să aflați că ruda nu știe nimic despre un astfel de accident.

– Nu oferiți bani unor persoane necunoscute trimise la ușa dumneavoastră și nu răspundeți pozitiv solicitărilor de a lăsa sume de bani în locuri indicate de cei care vă sună sub diferite pretexte.

– Sunați la Poliție, folosind numărul de urgență 112 sau contactați unitatea de poliție din zona în care locuiți, pentru a raporta situația, întrebați despre existența unui accident rutier și despre procedura legală în astfel de situații.