Cum se poate „scăpa” din uzina-gigant aflată în Mariupol: Totul despre Metoda Dunkerque
În subteranul deja celebrei uzine-gigant de la Mariupol sunt peste 600 de oameni răniţi. Un comandant a anunțat că sunt și mulți civili răniți, care nu vor putea supraviețui.
În rețeaua de tuneluri încă rezistă militari, bătrâni, femei și numeroși copii în timp ce trupele ruse bombardează zilnic uzina. Într-un apel video se solicită ca oamenii să fie evacuați prin procedura „extracției”, cum s-a întâmplat în 1940 la (Franţa), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Apelul a fost făcut de comandantul Brigăzii 36 de Puşcaşi Marini, Serhii Volinski, unul dintre cei circa o mie de militari ucraineni care s-au refugiat în interiorul oţelăriei Azovstal.
„Luptăm de 62 de zile într-o încercuire totală, acum ne aflăm în uzina Azovstal, efectuând operaţiuni împreună cu unităţi ale regimentului Azov şi cu alte unităţi care au fost încercuite din cauza ostilităţilor din Mariupol”, a spus comandantul într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook.
Apel să se treacă la procedura de „extracţie”
El a mai spus, potrivit media ucrainene, că acum în grupul său „sunt peste 600 de oameni răniţi”. „Chiar au nevoie de asistenţă medicală: nu există echipamente, nici medicamente, nici personal medical care să-i ajute”.
Sunt și mulți civili răniţi pe care, în buncăre, îi ajută cum pot. Nu se știe cât o să poată supraviețui. „Sunt mai mulţi civili aici cu noi, sute, zeci de copii, multe persoane cu handicap, mulţi bătrâni. Situaţia este foarte grea, sunt mari probleme cu apa, hrana…”.
Comandantul ucrainean a amintit că a făcut deja apel la liderii lumii şi la papa Francisc pentru ca apărătorii Mariupolului să fie ascultaţi şi să se treacă la procedura de „extracţie”, amintind de operațiunea Dynamo, potrivit Radio Europa FM. „Astăzi, principalul meu mesaj este să salvăm garnizoana din Mariupol, să trecem la procedura de extracţie. Astăzi nu suntem în 1940, suntem în 2022”.
Procedura de extracție Dunkerque
„Oamenii pur şi simplu vor muri aici. Răniţii vor muri, iar cei rămaşi în viaţă vor muri în luptă, civilii mor aici, împreună cu noi, în buncăre, case particulare şi blocuri, unde pur şi simplu se trage asupra lor… În oraş a murit foarte multă lume, oraşul este practic şters de pe faţa pământului”, a mai spus comandantul ucrainean.
Planul „Dynamo”, cunoscut şi sub numele de „Miracolul Dunkerque” sau evacuarea de la Dunkerque, a fost o operaţiune de evacuare a trupelor aliate de pe teritoriul francez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
La evacuare au participat numeroase vase mici, cele mai multe private, pentru că puteau să se apropie de plaje mai mult decât vasele militare. Salvarea a mii de militari a fost coordonată de o echipă restrânsă din Castelul Dover. Acolo, sub cetate, o rețea de tuneluri a devenit centrul de control pentru evacuarea forțelor aliate.