Metoda prin care un PROGRAMATOR român a furat milioane de dolari
Silviu Cătălin Balaci a participat la furtul a peste 722 de milioane de dolari de la investitori din întreaga lume. Săptămâna trecută, românul a recunoscut în fața justiției americane că a luat parte la o schemă de fraudare.
Metoda prin care bărbatul a reușit să sustragă suma este una inedită. Balaci a pledat vinovat în dosarul „Bitclub Network”, care vizează una dintre cele mai mari scheme de tip Ponzi în care investitori din întreaga lume erau atraşi să investească în bitcoin. El şi alte patru persoane fuseseră deja acuzate anterior în 2019 pentru aceeaşi schemă Ponzi.
Balaci a fost arestat la finele lui 2019 în Germania, unde era stabilit, iar din cauza pandemiei de coronavirus procesul din SUA s-a desfășurat în regim de videoconferință, a comunicat Departamentul de Justiție din SUA, potrivit Digi 24. Programatorul riscă acum o pedeapsă de până la 5 ani în închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari, sau alternativ returnarea dublului sumei datorate victimelor.
”Pe spatele idioţilor”
Potrivit unei declaraţii a avocatului american Craig Carpenito, Bitclub Network cerea bani investitorilor în schimbul unei participaţii la ”minele” de criptomonede.
Investitorii erau recompensaţi pentru recrutarea altor investititori, ceea ce a dus la o schemă ponzi care a fost operaţională din 2014 până în decembrie 2019. Balaci i-a asistat pe Matthew Brent Goettsche şi Russ Albert Medlin să creeze şi să opereze Bitclub Network şi a lucrat ca programator pentru schema pozi.
Potrivit justice.gov, site-ul oficial al justiţiei americane, ca parte a schemei, Balaci şi Goettsche au discutat că publicul ţintă al reţelei Bitclub ar fi investitori „proşti”, denumindu-i „oi”. Ei susţineau că vor construi acest întreg model ”pe spatele idioţilor”. Pentru a ascunde conspiraţia, Balaci a schimbat cifrele care apăreau pe veniturile provenite din operaţiunile de mining ca să pară că Bitclub Network câştiga de fapt mai mult decât mina în realitate. Balaci susţine că ar fi acţionat la instrucţiunile lui Gottsche. În pledoaria sa, Balaci a confirmat că pe parcursul schemei, Bitclub Network a luat bitcoin în valoare de cel puţin 722 de milioane de dolari de la investitori.