Update: S-a trecut de la amenințări la fapte. A început demolarea spațiilor comerciale de la metrou
La mai puțin de două săptămâni de când ministrul Transporturilor anunța că „s-a terminat”, s-a trecut la fapte: s-a început demolarea spațiilor comerciale amplasate în stațiile de metrou. Prima vizată: stația din Ștefan cel Mare. Urmează Pipera.
„Evacuarea și demolarea spațiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului a început la stația de metrou Ștefan cel Mare”, a anunțat biroul de presă al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
Conform primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, Ministerul Transporturilor ar fi cerut sprijinul edililor de sector. Întrebat de ce acțiunea de demolare se întâmplă doar în sectorul său și nu și în celelalte, Mihaiu a răspuns că „probabil circuitul actelor nu a fost la fel de rapid”.
„De la minister s-a trimis cerere către toate sectoarele. Chioșcurile sunt demolate pentru că nu au autorizație de construcție”, a declarat Mihaiu. Acesta susține că a semnat marți dispoziții de demolare pentru stațiile din Ștefan cel Mare și Pipera.
„Pentru Iancului mai trebuie niște hârtii, că se află în aria protejată și aici intervine și primarul general, nu este foarte clar a cui este responsabilitatea, probabil că tot noi o s-o facem, iar în celelalte două nu există chioșcuri”, a răspuns Mihaiu la întrebările reporterului puterea.ro.
Primarul Sectorului 2 susține că proprietarii ar fi primit notificări din partea Ministerului Transporturilor încă de săptămâna trecută iar poliția locală ar fi afișat dispozițiile de demolare în această săptămână. În cazul în care nu vor avea unde să-și ducă marfa, ea va fi preluată cu Proces Verbal și depozitată de angajații primăriei, putând fi ulterior recuperată.
Schimb de amenințări
Pe 26 martie 2021, ca răspuns la greva spontană de la metrou, ministrul Cătălin Drulă a ieșit cu un mesaj direct pentru liderul sindical: „Rădoi, s-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge”.
Cu o zi înainte, pe 25 martie, Metrorex transmitea un comunicat cu titlul „Curățenia” de primăvară a început”, prin care anunța că „spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență”.
„Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgență, să fie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou până la data de 02.04.2021”, se mai spunea în respectivul comunicat de presă.
Ministrul a pus protestul de atunci pe seama anunţului privind eliberarea spaţiilor comerciale, de unde sindicatul încasa 75% din chirie.
„Este domeniul public, aflat în administrarea Ministerului Transporturilor dat în concesiune companiei Metrorex. Şi eu şi directorul general al Metrorex suntem obligaţi să acţionăm pentru a apăra interesul public şi interesul companiei, nu interese private. Acolo e un contract expirat din 2018 şi acele spaţii sunt ocupate fără drept”, a spus Drulă.
Afacerea cu spațiile Metrorex
„Este o acțiune la intimidare. Noi ne aflăm în proces, iar dosarul este pe rolul Tribunalului București, Secția Comercială. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive nu se poate aplica ceea ce visează administrația. Nu au cum să evacueze. Doar n-o să dea oamenii afară cu buldozerul. În plus, peste 80% din spații sunt construite de Sindomet”, a declarat atunci liderul sindical Ion Rădoi pentru Club Feroviar.
Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este fostul parlasmerntar PSD Ion Rădoi, este unic acționar la firma Sindomet Servcom SRL. Compania a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% din valoare iar Metrorex diferența 25% și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care primea 53%, iar Metrorex doar 47%.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 8 milioane lei și un profit de 6,2 milioane.