Mi-am văzut prietenii transformându-se în zombi, de la ketamină!
Povestea lui Liv poate fi a oricărui tânăr luat în stăpânire de droguri, în acest caz ketamina, ”drogul de club”.
Ketamina, medicament folosit pentru anestezii de scurtă durată la cai și vaci, a devenit unul dintre drogurile cele mai populare printre tinerii care se distrează în cluburi. Liv a fost dependentă de ketamină mai mulți ani. A renunțat de circa zece luni și acum ea compară acest drog cu o închisoare pentru trupul și sufletul ei. ”A lua ketamina era la fel de normal cu a merge la toaleta”, mărturisește Liv pentru Het Laatste Nieuwe, preluat de 7sur7.
Liv avea 16 ani când a avut prima întâlnire cu ketamina, la petrecerea unui prieten. Înainte de a pleca, unul dintre ei a pus drogul pe masă. Liv a fost internă până la 14 ani și toată viața ei se reducea la sport. A avut mai multe accidentări și probleme la articulații. Pentru a-și limpezi gândurile, s-a refugiat în petreceri și ketamină. Drogul i-a spălat gândurile, a făcut-o mai sociabilă și cu un plus de prieteni. Totul de la acest ”medicament fantastic”, spune ea, mai ales că toți din jurul ei îl foloseau. Medicamentul acesta devenise ceva normal, ca și mersul la toaletă…
Până într-o zi când și-a văzut prietenii că se degradează și se transformă în zombi. Unul dintre a avut nevoie de extirparea completă a vezicii distruse de keta.
Cea mai puternică durere
Efectele drogului nu au ocolit-o pe Liv. A avut niște crampe oribile și o infecție la vezică urinară. ”Era o durere cumplită, care mă ardea, cea mai rea avută vreodată. Simțeam că niște ace fierbinți îmi străpung uretra. Abia am putut să ajung la camera de gardă cu bicicleta, din cauza durerii”.
La spital i s-a refuzat ajutorul pe motiv că este ”dependentă de drog”. ”M-am simțit atât de umilită, dar imediat am făcut o programare la urolog. Acesta mi-a spus că mai sunt doar cinci minute până în al doisprezecelea ceas și dacă mai continui în stilul ăsta și eu îmi pierd vezica”.
Verdictul medicului a fost ca un ceas deșteptător care a trezit-o pe Liv la timp. A urmat un program strict de dezintoxicare într-un spital și de zece luni nu s-a mai atins de drog. ”Nu mai am prieteni. Am terminat cu tot ce are legătură cu keta. Doar prietenul meu și familia îmi sunt aproape. Nu aș fi putut face asta fără ei, recunoaște ea cu un soi de recunoștință și mândrie.
Acum, are satisfacția că s-a salvat la timp pe de-a întregul, și cu trupul, și cu sufletul. Liv zâmbește luminos și simte că niciodată nu a fost atât de puternică.
Dependența se instalează rapid
Medicul Radu Țincu, cu dublă specializare terapie intensivă și toxicologie la Spitalul de Urgență Floreasca, atrage atenția că dependența de drog se instalează rapid.
În prima fază, este dependența psihică asociată cu o stare de bine pe care consumatorul dorește să o repete.
Ulterior, se instalează și dependența fizică. Aceasta ”este extrem de greu de tratat, necesită tratament de specialitate și, adesea, pacienții dezvoltă simptome de sevraj. Adică simptome de rău, neplăcute: grețuri, vărsături, transpirații, dureri musculare, dureri articulare, o oboseală extremă. Deoarece organismul necesită substanța respectivă, care să acționeze pe receptorii respectivi”, explică medicul.