Micii legumicultori cer sprijin de stat. Motivul invocat și soluțiile propuse
Federaţiile sindicale din agricultură solicită acordarea unui ajutor de stat pentru legumicultorii mici şi medii, precum şi pentru organizaţiile de producători, în contextul preţurilor foarte scăzute de achiziţie la legumele de sezon în 2021 şi al pierderilor suferite anul trecut din cauza închiderii pieţelor agroalimentare şi a măsurilor dispuse în sectorul HoReCa.
„Legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020 şi în anul 2021 ca urmare a închiderii pieţelor agroalimentare, a pieţelor engros, precum şi din cauza măsurilor dispuse în sectorul HoReCa. În plus, în anul 2020, respectiv în 2021, am avut şi îngheţ timpuriu, grindină, inundaţii urmate de secetă şi, cu toate acestea, s-au realizat producţii medii, dar care nu au putut fi comercializate nici măcar la preţul de producţie, consecinţa fiind aruncarea produselor şi decapitalizarea fermierilor. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici şi medii, nici măcar nu au fost interesaţi. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spaţiul extracomunitar, dar şi din spaţiul comunitar în detrimentul producţiei autohtone„, susţin reprezentanţii Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Democratice din Agricultură şi Uniunii Salvăm Ţăranul Român.
În opinia lor s-ar impune acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 de euro/fermă până la maximum 100.000 de euro/fermă, având în vedere derogările pe care Comisia Europeană le-a acordat în contextul COVID statelor membre.
De asemenea, organizaţiile sindicale din agricultură mai solicită înfiinţarea unei direcţii de horticultură în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), reglementarea în sectorul legume-fructe şi actualizarea legislaţiei acestui sector conform necesităţilor actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc), promovarea pieţelor locale şi lanţurilor scurte alimentare ca alternativă viabilă şi sigură de aprovizionare pentru consumatori.
Sindicaliştii din agricultură mai propun înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, conform dispoziţiilor Legii 133/2019, agenţie care are printre alte atribuţii principale asigurarea şi implementarea unui sistem electronic pentru monitorizarea trasabilităţii produselor de calitate certificată.