Microplastice, în toate organele, inclusiv în creier și placentă
Microplastice, peste tot: în bucătărie, baie, legume, fructe… Dar au fost descoperite și în principalele organe ale corpului omului, inclusiv în creier și placentă.
Un recent studiu publicat în Toxicological Science arată că în cazul unei concentrații alarmante de microplastice în organele interne are loc un schimb între mama și făt.
Cercetătorii chinezi au analizat 62 de eșantioane de țesuturi placentare și au descoperit între 6,5 și 685 de micrograme de microplastice pe gramul de țesut.
Sunt concentrații foarte variabile, dar superioare celor descoperite în sângele uman de studiile precedente.
Cu ajutorul unei tehnici deosebite, studiul cercetătorilor chinezi a stabilit că jumătate din plasticele descoperite în placenta sunt polietilenă, clorură de polivinil, nylon și polipropilenă.
În prezent, atenția specialiștilor este concentrată asupra consecințelor acestui fenomen în dezvoltarea copilului.
Până acum, sunt puține cercetări în această direcție. Ce se știe sigur? Cu cât plasticele poluante sunt mai mici, cu atât acestea au o capacitate mai mare de a invada celulele.
Biologul Matthew Campen de la Universitatea Nouveau-Mexique subliniază într-un comunicat că dacă microplasticele au fost găsite în placentă înseamnă că viața tuturor mamiferelor de pe planetă ar putea fi afectată.