Metoda simplă și la îndemână pentru a elimina microplasticele din apă

Publicat: 29 nov. 2024, 09:23, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Sănătate , ? cititori
Metoda simplă și la îndemână pentru a elimina microplasticele din apă
Microplasticele ajung în apa de la robinet

Fragmentele minuscule de microplastice pătrund în cantități alarmante în corpul nostru, în principal prin alimente și băuturi. O echipă de cercetători de la Universitatea Medicală din Guangzhou și Universitatea Jinan, din China, a descoperit o metodă simplă și eficientă pentru a elimina microplasticele din apă.

Testele au fost efectuate atât pe apă săracă în calcar, cât și pe apă de la robinet, bogată în minerale (apă dură). „Nano/microplasticele (NMP) din apa de la robinet, care scapă de sistemele centralizate de tratare, sunt o preocupare globală tot mai mare, deoarece reprezintă un risc potențial pentru sănătatea umană”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

În experiment, cercetătorii au adăugat microplastice și nanoplastice în apă, apoi au fiert lichidul și au filtrat depunerile rezultate.

În unele cazuri, până la 90% din NMP-uri au fost eliminate prin fierbere și filtrare, deși eficiența a variat în funcție de tipul de apă. Beneficiul principal al metodei este accesibilitatea – oricine poate aplica această metodă, folosind doar dotarea normală a bucătăriei.

Această strategie simplă de fierbere a apei poate decontamina apa de la robinet de NMP-uri și are potențialul de a reduce prin metode inofensive consumul uman de NMP-uri prin apă potabilă”, scrie echipa de cercetători.

Calcarul crește cantitatea de NMP filtrată

Un procent mai mare de microplastice a fost eliminat din probele de apă dură, care formează în mod natural depuneri de calcar (carbonat de calciu) atunci când este încălzită. Substanța cretoasă, adesea observată în interiorul fierbătoarelor de bucătărie, capturează fragmentele de plastic într-o crustă.

Chiar și în apa săracă în calcar, unde mai puțin calciu este dizolvat, aproximativ un sfert din NMP-uri au fost eliminate. Bucățile de plastic încrustate în calcar pot fi apoi îndepărtate printr-un filtru simplu, cum ar fi o sită de inox folosită pentru ceai, susțin cercetătorii.

Studii anterioare au identificat fragmente de polistiren, polietilenă, polipropilenă și tereftalat de polietilenă în apa potabilă de la robinet, consumate zilnic în cantități variabile. Pentru a testa metoda la extrem, cercetătorii au adăugat chiar mai multe particule de nanoplastice, care au fost reduse eficient prin fierbere, scrie sciencealert.com.

Consumul de apă fiartă reprezintă, aparent, o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la NMP-uri”, scriu cercetătorii.

Totuși, aceștia subliniază că fierberea apei este adesea considerată o practică tradițională, comună doar în anumite regiuni.

Impactul microplasticelor asupra sănătății

Deși nu este încă pe deplin clar cât de dăunătoare sunt aceste materiale plastice pentru organism, ele sunt asociate deja cu modificări ale microbiomului intestinal și cu rezistența la antibiotice.

Echipa de cercetători speră ca fierberea apei să devină o practică mai folosită, având în vedere răspândirea globală a plasticelor. În plus, aceștia își propun să efectueze mai multe studii pentru a înțelege modul în care această metodă simplă poate contracara efectele alarmante ale microplasticelor asupra sănătății umane.

Rezultatele noastre au confirmat o strategie extrem de fezabilă pentru reducerea expunerii umane la NMP-uri și au stabilit baza pentru investigații suplimentare, folosind un număr mult mai mare de probe”, conchid autorii studiului.