Microsoft: Rusia, Iranul și Coreea de Nord și-au schimbat tacticile de realizare de atacuri cibernetice, în ultimul an
În iunie, un grup suspectat de a fi de infractori cibernetici a reușit să pirateze cel puțin 50 de dispozitive militare ucrainene.
Utilizatorii Microsoft se confruntă cu peste 600 de milioane de atacuri cibernetice în fiecare zi, în parte din cauza tendinței de creștere a numărului de grupuri de criminali cibernetici care lucrează cu guvernele, potrivit unui nou raport al companiei.
În raportul Digital Defense din acest an, Microsoft a spus că țări precum Rusia, Iran și Coreea de Nord și-au schimbat modurile de lucru în ultimul an, inclusiv experimentând tehnologia AI, scrie Sky News.
„Trebuie să găsim o modalitate de a opri valul acestei activități cibernetice rău intenționate. Aceasta include continuarea întăririi domeniilor noastre digitale pentru a ne proteja rețelele, datele și oamenii la fiecare nivel”, a declarat Tom Burt, vicepreședintele companiei pentru securitate și încrederea clienților. .
Se observă că Rusia pare să fi „externalizat” o parte din spionajul său cibernetic către grupuri criminale, în special în ceea ce privește spionajul în Ucraina. În iunie, un grup de infractori cibernetici a reușit să pirateze cel puțin 50 de dispozitive militare ucrainene.
Coreea de Nord a dezvoltat o nouă tehnologie de extorcare numită FakePenny, pe care Microsoft spune că aceasta ar fi folosit-o împotriva organizațiilor de apărare și aerospațiale.
Iranul a „acordat multă atenție Israelului” și este acuzat că a spart site-uri de întâlniri israeliene. Infractorii cibernetici care lucrează pentru Iran s-ar fi oferit să elimine anumiți utilizatori din bazele lor de date compromise contra unei taxe.
Utilizarea inteligenței artificiale în atacurile cibernetice a crescut, de asemenea, ca tendință, în ultimul an, infractorii legați de Rusia și China folosind conținut generat de inteligență artificială pentru a încerca să păcălească utilizatorii.
Burt a remarcat însă că: „Până acum, nu am văzut că acest conținut este eficient pentru a atrage publicul.”
Atacuri cibernetice împotriva țărilor NATO și UE
Serviciul Național de Informații al Germaniei a declarat că un grup cibernetic aparținând unității 29155 ce ține de informațiile militare ruse (GRU) a efectuat atacuri cibernetice împotriva țărilor NATO și UE.
În special, serviciile de informații germane au declarat că lansează un avertisment împotriva grupului cunoscut sub numele de UNC2589, împreună cu FBI, agenția americană de securitate cibernetică CISA, NSA (Agenția Națională de Securitate) și alți parteneri internaționali.