Mierea de Manuka, pentru tratarea și prevenirea cancerului de sân

Publicat: 21 aug. 2024, 15:30, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Mierea de Manuka, pentru tratarea și prevenirea cancerului de sân
miere mnuka cancer de sân celule canceroase

Un studiu științific, publicat în revista Nutrients, arată că mierea de Manuka ar putea ajuta la tratarea și chiar la prevenirea cancerului de sân, datorită compușilor săi valoroși.

Cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene, antioxidante și curative, această miere este, de asemenea, bogată în flavonoide, carbohidrați complecși, vitamine, aminoacizi și minerale. Or, acești compuși au demonstrat că au un valoros potențial anticancerigen la nivel molecular.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au efectuat o serie de experimente preliminare pe linii celulare de cancer de sân la șoarece și la om. Și spre surprinderea lor, au descoperit că mierea de Manuka a redus creșterea tumorii la șoareci cu 84%, în comparație cu grupul de control, fără a afecta celulele normale ale sânilor și fără a provoca efecte secundare majore.

De asemenea, a redus viteza cu care celulele canceroase și-au copiat ADN-ul  și s-au divizat fără a afecta creșterea celulelor normale. Un fenomen care ne face să credem că ar putea ținti în mod direct celulele canceroase, consideră autorii acestui studiu.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că această miere provoacă moartea celulelor cancerului de sân și mărește eficacitatea tratamentelor existente, cum ar fi tamoxifenul. ”Rezultatele sugerează că mierea de Manuka ar putea fi dezvoltată ca supliment natural sau chiar ca tratament independent pentru cancerul de sân, în special pentru pacientele care sunt rezistente la terapiile tradiționale, spun autorii studiului.

În cancerul de sân, opțiunile existente, cum ar fi chimioterapia și terapia endocrină, sunt eficiente, dar  sunt toxice. Ele sunt asociate cu multe efecte secundare și pot duce, de asemenea, la rezistență endocrină, fenomen care apare atunci când celulele canceroase dezvoltă modalități de a depăși tratamentele.

Mierea de Manuka este o miere specială, recoltată de albine din nectarul arbuștilor de Manuka din Noua Zeelandă.

Mierea de Manuka originală conține compuși activi, care îi conferă proprietăți antibacteriene naturale, una dintre ei fiind o enzimă extraordinară numită metilglioxal (MGO). Această proprietate este proprie mierii Manuka și nu se găsește în niciun alt tip de miere.