Mihai Daraban, la Dialogurile Puterii: „Avem prea mulți bugetari, mulți dintre ei doar «frecători de mentă»”

Publicat: 10 feb. 2025, 14:03, de Vera Popa, în Dialogurile Puterii , ? cititori
Mihai Daraban, la Dialogurile Puterii: „Avem prea mulți bugetari, mulți dintre ei doar «frecători de mentă»”

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, invitat la Dialogurile Puterii, a declarat că încurajează bugetarii, dar doar pe aceia de care țara are nevoie. El susține că există prea mulți în administrația publică centrală. Daraban îi numește pe aceștia „frecători de mentă”.

„Guvernul să se ocupe de buget, de bugetarii lor. Noi întotdeauna am încurajat acei bugetari de care orice țară are nevoie. Nu ne-am legat de ei și nu ne vom lega niciodată. Ba, din contră, îi vom încuraja să se înmulțească. Vreau să pariem pe educație, pe sănătate, să avem o poliție puternică, bine dotată, armată ok, niște servicii fiscale, că avem nevoie și de fisc. Servicii secrete, dacă vreți toți la un loc, știți cât fac? Undeva la 590.000. Știți câți bugetari avem? 1.000.300. Diferența asta este în administrație. Acolo este problema noastră. Avem 467.000 de oameni în administrația publică locală, jumate, cu tot respectul, «frecători de mentă»”.

Cealaltă parte, adaugă el, de la 467.000 la 700.000, sunt în administrația publică centrală.

„Bucureștiul pe recensământul din 2021 are 1.716.000 de locuitori. Foarte mulți dorm în afara Bucureștiului și vin să lucreze în București. De ce să avem șapte primării cu șapte bugete, cu șapte aparate de lucru? Una, doar una, doar una…

Daraban consideră că nu mai putem trăi în paradigma anilor ’68.

„Vedeți, această reorganizare administrativă va avea probabil efecte pe termen mediu și lung, efecte pozitive asupra bugetului. Pentru că noi am venit prima dată cu această idee în 2020”, a atras atenția Mihai Daraban.

El a tras totodată un semnal de alarmă în ceea ce privește suprataxarea mediului de afaceri. A explicat de ce China, din cauza vanității excesive, ar putea să meargă în declin, de ce UE devine din ce în ce mai nefuncțională din cauza cheltuielilor inutile, cum ar fi deplasările la Strasbourg pentru plenarele lunare, sau din cauza centralizării.

Daraban susține că nu va candida la alegerile prezidențiale, deși nu ar fi prima oară când i s-a propus.