Mii de gălăţeni, la coadă pentru o investigație RMN
Cu toate că autoritățile locale se laudă cu zecile de milioane de euro investite în dotările spitalelor și ambulatoriilor din Galați și Tecuci, gălățenii se confruntă cu mari probleme atunci când trebuie să își facă analizele medicale, pentru că fondurile alocate decontării analizelor la furnizori sunt insuficiente și de obicei bugetele pentru investigații medicale alocate eșalonat pentru fiecare lună calendaristică se termină după prima jumătate a lunii.
Situația este mai complicată pentru pacienții cărora medicii le recomandă o investigație paraclinică de tip RMN pentru o diagnosticare cât mai precisă a afecțiunilor de care suferă. Aceștia trebuie să se adreseze, fie spitalelor care au în dotare echipamente RMN, fie uneia din cele cinci clinici private care efectuează investigaţii paraclinice de înaltă performanţă de tip RMN și au contracte încheiate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați.
În condițiile în care fondurile pentru astfel de investigații sunt limitate, gălăţenii sunt nevoiţi să se înscrie pe lungi liste de aşteptare sau să plătească sume destul de mari pentru a-și face investigațiile pe cont propriu.
Mii de gălățeni care trebuie să își facă investigații RMN sunt nevoiți să se înscrie pe listele de așteptare
În cursul anului trecut s-au aflat în relații contractuale cu CJAS Galați cinci clinici private, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” și Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, acesta din urmă având în dotare două aparate pentru investigaţii paraclinice de tip RMN, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
În 2022, acești furnizori au efectuat un număr de 10.589 de investigaţii paraclinice de tip RMN, în valoare de 5.830.000 lei, care reprezintă 27 % din bugetul total alocat anul trecut pentru investigaţiile paraclinice, care a fost de 21.581.000 lei.
Potrivit datelor CJAS Galaţi, la începutul anului 2023 se aflau pe listele de aşteptare un număr de 1.760 de persoane.
La Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, la care îşi desfăşoară activitatea numai doi medici cu specialitatea radiologie şi imagistică medicală, sunt efectuate investigaţii paraclinice pentru pacienţii internaţi în spital, iar pentru pacienții din ambulatoriu sunt efectuate investigații în funcţie de timpul rămas disponibil. Astfel, din 343 de solicitări au fost efectuate 337 de investigații, în valoare de 168.500 lei, alte 6 solicitări fiind pe lista de aşteptare.
La Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, din 1.382 de solicitări a fost efectuate 1.182 de investigații, în valoare de 560.400 lei, alte 200 de solicitări fiind pe lista de aşteptare.
La fiecare din cele 5 clinici private care sunt în relații contractuale cu CJAS Galați sunt liste de așteptate cu aproximativ 300 – 350 de pacienți.