Mii de oameni din Kabul încearcă să plece și creează haos pe aeroport, unde avioanele sunt neîncăpătoare pentru toți
Intrarea talibanilor în Kabul, capitala Afganistanului, a provocat un val de frică și teamă printre oameni, iar acum mulți încearcă să plece în alte țări ca să scape de represalii.
Inclusiv președintele țării, Ashraf Ghani, a fugit din țară, declarând că a vrut să evite o baie de sânge. Cîteva ore după ce a fugit, talibanii au și ocupat palatul prezidențial.
Un martor al evenimentelor de la aeroport de aseară a declarat pentru BBC că nu se mai respectă nicio regulă la îmbarcare. „Sala de plecări s-a transformat în haos după ce oamenii au spus că biletele de îmbarcare sunt printate în secret pentru oficiali și VIP-uri. Am văzut trei foști parlamentari, câțiva miniștri adjuncți și celebrități la coadă. Unii nici măcar nu aveau rezervare. Am așteptat aproape opt ore. Oamenii au fugit către ultimul avion (se pare că primul, care era al nostru, a fost umplut cu oficiali și a decolat) și a mai apărut un avion, iar oamenii au început să se îmbarce. Aproape se călcau în picioare.”
În timp ce talibanii se pregăteau să anunțe că au preluat controlul țării și să declare „nașterea” Emiratului Islamic al Afganistanului, pe aeroport soldații americani încă prezenți în Afganistan trăgeau focuri în aer pentru a calma mulțimile care încercau să se îmbarce în avioane.
SUA a anunțat că va putea evacua 5.000 de persoane pe zi din Kabul. Se speră că situația evacuărilor va putea fi ținută sub control cu ajutorul soldaților americani care nu au fost încă evacuați și cu cel al forțelor turcești care sunt încă pe teren în oraș.
De altfel, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea suplimentară a încî 1.000 de soldați în Afganistan petnru a asigura securitatea aeroportului din Kabul.
În aceastî dimineață a fost făcută publică și o declarație comună a 60 de state prin care se cere talibanilor ca afganii și cetățenii străini care doresc să plece să fie lăsați, iar punctele de trecere ale frontierei să rămână deschise.
Canada a anunțat deja că este pregătită să primească 20.000 de femei din Afganistan după ce talibanii au preluat puterea și impun legea islamică. O întreagă generație de 15-20 de ani de femei s-a născut după declanșarea conflictului din Afganistan și îndepărtarea talibanilor de la putere, generație care a crescut sperând la democrație și o viață normală în țara lor.