Miliardarii ruși fug din țară și își schimbă cetățenia: averi de peste 100 de miliarde de dolari au părăsit Rusia
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/04/Sase-romani-in-topul-Forbes-al-miliardarilor-planetei.jpg)
După declanșarea războiului la scară largă împotriva Ucrainei, un val fără precedent de miliardari ruși a început să-și schimbe cetățenia și să se stabilească în alte țări.
Averea combinată a celor care au părăsit Rusia și nu mai sunt incluși în clasamentul Forbes drept cetățeni ruși depășește 110 miliarde de dolari, potrivit publicației The Moscow Times.
24 de miliardari au renunțat la cetățenia rusă
Analiza Forbes indică faptul că 24 de miliardari care anul trecut au fost înregistrați drept cetățeni ruși figurează acum în topul din 2025, ca aparținând altor state. Printre aceștia se numără Alexei Kuzmichev, cofondatorul consorțiului Alfa Group, care apare acum drept miliardar francez, cu o avere estimată la 7,5 miliarde de dolari. Tot din cadrul grupului, fostul președinte al Alfa-Bank, Petro Aven, este înregistrat ca cetățean leton și are o avere de 4,7 miliarde de dolari.
Un alt nume notabil este Arkady Voloj, cofondatorul gigantului tech Yandex, care este listat drept miliardar israelian. De asemenea, Alexander Mamut, fost coproprietar al Rambler Group, figurează acum tot ca cetățean israelian.
O altă prezență importantă în această listă este Elena Baturina (avere netă de 1,3 miliarde de dolari), văduva fostului primar al Moscovei, Iuri Lujkov, care figurează acum ca femeie de afaceri britanică.
Elveția, noul refugiu preferat al oligarhilor
Elveția se remarcă ca destinația favorită pentru miliardarii ruși care aleg să-și schimbe cetățenia. Printre cei care s-au relocat în Elveția se numără Mikhail Prokhorov, Yegor Kulkov și Alexander Mikhalsky. Aceștia apar în noul clasament Forbes ca cetățeni elvețieni, deși au acumulat averile în Rusia.
Doar 15 oligarhi ruși au rămas în clasamentul Forbes 2025
Conform Forbes, doar 15 oligarhi mai figurează în topul internațional ca cetățeni ruși.
Vagit Alekperov, fondatorul companiei petroliere Lukoil, rămâne cel mai bogat rus, cu o avere netă de 28,7 miliarde de dolari, urmat îndeaproape de magnatul oțelului Severstal Alexei Mordashov (28,6 miliarde de dolari) și de președintele Novatek, Leonid Mikhelson (28,4 miliarde de dolari), potrivit Forbes.
Printre noii participanți se numără Vikram Punia, fondatorul companiei farmaceutice Pharmasyntez (avere netă de 2,1 miliarde de dolari); Alexander Isaev de la compania de cărbune Elgaugol (1,3 miliarde de dolari); și Ludmila Kogan, care a moștenit pachetul de acțiuni al răposatului ei soț în banca UralSib (1,3 miliarde de dolari).
De asemenea, au debutat fondatorii Miratorg, Alexander și Viktor Linnik (1,3 miliarde de dolari fiecare) și fondatorul companiei de software 1C, Boris Nuraliev (1,3 miliarde de dolari).
Tatiana Kim (fostă Bakalchuk), fondatoarea și CEO-ul celei mai mari platforme de comerț electronic din Rusia, Wildberries, rămâne cea mai bogată femeie din Rusia, cu o avere de 4,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Kim se află în fruntea listei celor mai bogate femei din Rusia pentru al cincilea an consecutiv.
Sancțiunile occidentale și fuga de legături cu Kremlinul
Schimbările de cetățenie și relocarea în alte state vin pe fondul sancțiunilor internaționale impuse Rusiei și apropiaților regimului de la Kremlin. Mai multe surse confirmă că zeci de oligarhi au reușit să iasă de sub incidența sancțiunilor după ce au rupt orice legătură oficială cu Moscova și și-au mutat afacerile în afara Federației Ruse și au demonstrat că nu mai desfășoară activități economice pe teritoriul rus.
SUA a ocupat primul loc pe lista Forbes a noilor miliardari cu 103 noi miliardari, urmate de Germania (37), China și Hong Kong (32) și India (17).