Milioane din bugetul orașului Otopeni scurse spre câteva curți private
Modul discreționar în care e folosit bugetul orașului Otopeni nu reprezintă ceva care să țină doar de momentul prezent. Intrată recent în atenția DNA, administrația locală are păcate vechi, dovedite de-a lungul anilor dar rămase fără urmări penale.
Un raport al Curții de Conturi arată că în 2012 s-au folosit peste 3 milioane de lei „pentru cheltuieli ce nu intră în sfera de activitate a entității auditate”.
„Urmarea verificării efectuate asupra eșantionului selectat din categoria contractelor de investiții – alimentare cu apă și canalizare – derulate în anul 2012, s-a constat angajarea și efectuarea de cheltuieli bugetare pentru extinderea unor rețele pe drumuri de acces (servitute) care nu fac parte din domeniul publica sau privat al UATO Otopeni”, se arată în raportul întocmit de Curtea de Conturi.
Conform auditorilor publici externi, este vorba de sume ce depășesc nivelul a 3 milioane de lei. În condițiile în care au fost făcute în zone private, ar fi trebuit suportate din buzunarul proprietarilor, nicidecum din bugetul orașului.
Bunul plac, criteriu de bază
Șirul ilegalităților este unul extrem de lung, în cazul primăriei Otopeni. Mai multe analize Puterea.ro v-au prezentat modul ilegal în care au fost extinse rețelele de apă, canalizare sau drumuri.
Am dovedit că, doar în ultimii cinci ani, zeci de milioane de lei au ajuns, prin încredințare directă, către un număr retrâns de firme.
În loc să organizeze licitații, administrația locală a preferat să împartă bugetul în sume mai mici, până la pragul de la care putea să atribuie lucrările direct.
Firmele de casă au primit astfel, doar în ultimii ani, 7,4 milioane de lei pentru lucrări de canalizare, peste 17,4 milioane de lei doar pentru extinderea rețelelor de apă iar 10 milioane de lei s-au împărțit tot fără licitații pentru reabilitarea sau amenajarea unor drumuri.
Consecințele penale
Ingineriile financiare ale conducerii Primăriei Otopeni au intrat deja în atenția procurorilor DNA, care a decis la mijlocul lunii septembrie reținerea primarului liberal Silviu Constantin Gheorghe (foto) și a directorului executiv Constantin Vlad; Tribunalul București a hotărât cercetarea lor în stare de arest la domiciliu iar Curtea de Apel București a menținut sentința, astfel încât primarul este nevoit să nu părăsească palatul de 355 mp în care locuiește.
Contractul vizat de procurori este legat de licitaţia internaţională organizată în 2011 pentru finanţarea, proiectarea şi executarea infrastructurii de bază în Oraşul Otopeni.
Acesta prevedea executarea a 54 km de infrastructură rutieră şi edilitară completă – apă, canalizare menajeră şi pluvială, reţea de hidranţi, a patru staţii de epurare, patru staţii de pompare şi tratare a apei, iluminat public cu leduri, infrastructură pentru telecomunicaţii.
Contractul a fost câștigat de Asocierea S.C. Romstrade S.R.L. – S.C. Arcadia Engineering S.R.L. cu lider S.C. Romstrade S.R.L, firmă controlată de Nelu Iordache.
Surse din apropierea anchetei susțin că este cercetat modul în care a fost utilizat un avans de 36 de milioane de lei, pe care antreprenorul l-ar fi motivat inițial prin necesitatea achiziției de materiale. Ulterior, ar fi fost explicat prin „organizare de șantier”, fără ca lucrările să fi fost și integral executate.