Milionarii pleacă în masă din Marea Britanie. Taxele sunt mari, iar Bursa de la Londra nu mai e ce a fost
Mai mult de 10.000 de milionari au părăsit Marea Britanie în ultimul an, spun analiștii. Taxele, dominația crescândă a SUA și a Asiei în sectorul hi-tech mondial. importanța „din ce în ce mai mică” a Bursei din Londra și starea de „deteriorare” a sistemului de sănătate sunt unele dintre potențiale motoare ale exodului, potrivit firmei golabe de analiză New World Wealth (NWW).
Marea Britanie a pierdut un număr net de 10.800 de milionari în 2024, în timp ce cifra a fost de 4.200 în 2023, scrie presa internaţională.
Doar China a pierdut mai mulți rezidenți bogați în acea perioadă.
De asemenea, Marea Britanie a pierdut 16.500 de milionari din cauza migrației între 2017 și 2023, care a inclus Brexitul și pandemia, spun cifrele.
Din anii 1950 până la începutul anilor 2000, Marea Britanie, Londra în special, a fost una dintre cele mai importante destinații din lume pentru migranții milionari și a fost populară în rândul familiilor bogate din Europa continentală, Africa, Asia și Orientul Mijlociu, potrivit șefului de cercetare al NWW, Andrew Amoils.
Noile destinaţii ale milionarilor care părăsesc Marea Britanie
Paris, Dubai, Amsterdam, Monaco, Geneva, Sydney și Singapore par se numără printre principalele orașe de destinație pentru milionarii care părăsesc Marea Britanie – în timp ce Florida, Algarve, Malta și Riviera Italiană sunt sunt, de asemenea, atractive ca locuri de pensionare.
Amoils a declarat că există „mai multe motive complexe” în spatele ieșirii averilor din Marea Britanie.
El a adăugat: „Nerezidenţii bogați au fost vizați cu impozite suplimentare, ceea ce i-a determinat pe mulți dintre ei să părăsească țara”.
El a sugerat, de asemenea, că nivelurile impozitului pe câștigurile de capital și ale taxei pe proprietate descurajează, de asemenea, proprietarii de afaceri bogați și pensionarii.
Amoils a declarat:
„Din punct de vedere istoric, o mare parte din atractivitatea Regatului Unit a constat în limba engleză, care este prima sau a doua limbă a majorității persoanelor cu avere netă mare la nivel global.
Cu toate acestea, în timp, acest lucru a devenit mai puțin important, deoarece averile economiilor celorlalte țări mari vorbitoare de limbă engleză (SUA, Australia și Canada) au crescut.
În plus, există în prezent alte câteva piețe cu venituri ridicate unde cei care vorbesc doar limba engleză se pot descurca, inclusiv țări precum Singapore, EAU, Noua Zeelandă, Malta, Elveția și Mauritius.
Școlile și universitățile de top din aceste țări au s-au îmbunătățit de-a lungul timpului și multe dintre ele sunt acum cotate la egalitate cu Marea Britanie”.
Cifrele provin de la New World Wealth, firma globală de analiză, și Henley & Partners, consultanți în migrația investițiilor, care au analizat persoane cu averi nete mari, cu active lichide mai mari de un milion de dolari, scrie cotidianul The Times.
Fondatorul Pimlico Plumbers, Charlie Mullins, care s-a mutat în Spania, a declarat ziarului:
„Marea Britanie este în dificultate. Nu am de gând să dau vina pe Laburiști în totalitate, dar Laburiștii au înrăutățit situația. Ei au crescut taxele și au adăugat noi legi de angajare, cum ar fi obținerea unui contract din prima zi. Acest lucru face să fie greu să conduci o afacere.”