Vânzările de arme au depăşit 597 miliarde USD. România, în topul cumpărătorilor de tehnică militară – EXCLUSIV
Veniturile din vânzările de arme și servicii militare înregistrate de către cele mai mari 100 de companii de pe mapamond au totalizat, în 2022, suma de 597,220 miliarde USD, potrivit unei analize a Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). România nu apare în topul marilor exportatori de armament din lume, realizat în martie 2024, pentru ultimii 10 ani, ci apare în topul țărilor care cumpără armament.
Institutul suedez estimează că în următorii câțiva ani comenzile restante de arme şi noile comenzi în creştere vor conduce la majorarea veniturile globale generate de vânzarea de arme şi servicii militare. Fondat în 1966, SIPRI este o entitate internațională independentă de cercetare privind conflictele, armele, controlul acestora și dezarmarea.
Deşi veniturile la nivel global ale producătorilor de armament au scăzut în 2022 comparativ cu anul precedent, totuşi cererea de arme și echipamente militare a fost una ridicată pe fondul războiului din Ucraina și a tensiunilor la nivel global.
“În ciuda faptului că au primit noi comenzi, multe companii de arme din SUA și din Europa nu au putut crește semnificativ capacitatea de producție din cauza lipsei forței de muncă generată de pandemia de Covid-19, a creşterii costurilor de producţie şi a întreruperilor în lanțul de aprovizionare”, susţine dr. Lucie Béraud- Sudreau, directorul Programului de Cheltuieli Militare și Producție de Arme al SIPRI.
Spre deosebire de principalii furnizori americani și europeni, companiile din Asia și Oceania și Orientul Mijlociu au înregistrat venituri crescute din vânzarea de arme, acest lucru fiind valabil mai ales în cazul Israelului și Coreei de Sud, state în care companiile au avut lanțuri scurte de aprovizionare şi au menţinut în funcţiune capacități de producție.
Studiul SIPRI arată că veniturile din comerţul cu arme și servicii militare ale celor 42 de companii americane din Top 100 au scăzut cu 7,9%, până la 302 miliarde USD în 2022, sumă reprezentând 51% din veniturile globale de arme ale companiilor situate în Top 100.
Producătorii de arme din Asia şi Oceania, venituri mai mare decât cei europeni
În privinţa celor 22 de companii de armament şi servicii militare din Asia şi Oceania, statisticile arată că acestea au avut în anul 2022 veniturile de 134 de miliarde USD, în creştere cu 3,1% comparativ cu anul precedent. Conform SIPRI, 2022 a fost al doilea an consecutiv în care veniturile companiilor din Asia și Oceania situate în Top 100 al companiilor producătoare de arme sau furnizoare de servicii militare au fost mai mari decât cele pentru Europa.
„Cererea internă și dependența de furnizorii locali au protejat companiile asiatice de arme de întreruperile lanțului de aprovizionare în 2022. Companiile din China, India, Japonia și Taiwan au beneficiat de investiții guvernamentale susținute în modernizarea militară”, a declarat Xiao Liang, cercetător la Programul SIPRI de Cheltuieli Militare și Producție de Arme.
Datele SIPIRI arată că veniturile combinate obţinute din vânzarea de armament ale celor patru companii sud-coreene din Top 100 au scăzut cu 0,9%, în principal din cauza unei diminuării cu 8,5% înregistrată de cel mai mare producător de arme din țară, Hanwha Aerospace. Cu toate acestea, este de aşteptat ca societăţile sud-coreene producătoare de arme să înregistreze venituri crescute în anii următori, datorită majorăriicomenzilor rezervate după semnarea unor acorduri majore de arme cu Polonia și Emiratele Arabe Unite.
Producătorii din Europa, creștere modestă a veniturilor
Referitor la Europa, SIPRI subliniază că pe fondul războiului din Ucraina veniturile celor 26 de companii de armament situate în Top 100 global au atins doar 121 de miliarde USD, ceea ce arată o creştere modestă comparativ cu 2021, de numai 0,9%.
„Războiul din Ucraina a creat o cerere pentru materiale adecvate unui război de uzură, cum ar fi muniție și vehicule blindate. Mulți producători europeni cu sediul în Germania, Norvegia și Polonia ai acestor articole și-au văzut veniturile crescând. De exemplu, compania PGZ din Polonia și-a crescut veniturile cu 14%, beneficiind de programul accelerat de modernizare militară pe care îl urmărește țara. Totodată, companiile transeuropene Airbus și KNDS au înregistrat o creștere a veniturilor din arme în Europa, în mare parte datorită livrărilor împotriva comenzilor de lungă durată”, a declarat Lorenzo Scarazzato, cercetător în cadrul Programului SIPRI de Cheltuieli Militare și Producție de Arme.
Drona Bayraktar TB-2 a făcut minuni financiare pentru Turcia
Cea mai mare creștere procentuală a veniturilor din vânzarea de arme şi servicii militare s-a înregistrat în 2022 în Orientul Mijlociu. Astfel, cele șapte companii din Orientul Mijlociu situate în Top 100 mondial au înregistrat veniturile totale de 17,9 miliarde USD, cea ce a însemnat o creștere de 11% față de 2021.
Turcia, cu patru companii producătoare de armament, a contabilizat venituri totale de 5,5 miliarde USD, cea ce a însemnat o creşterea cu 22% faţă de 2021.
De cealaltă parte, Israelul, care are trei companii producătoare de arme şi de furnizare de servicii militare, a bifat venituri de 12,4 miliarde USD, în creștere cu 6,5% față de 2021.
„Companiile din Orientul Mijlociu care sunt specializate în produse mai puțin sofisticate din punct de vedere tehnologic au reușit să-și extindă producția mai rapid ca răspuns la creșterea cererii. Un exemplu în acest sens este Baykar din Türkiye, producătorul dronei Bayraktar TB-2, care a intrat pentru prima dată în Top 100 după ce veniturile sale din armament au crescut cu 94%, cea mai rapidă rată de creștere a oricărei companii din clasament”, a precizatã dr. Diego Lopes da Silva, cercetător principal la SIPRI.
Alte evoluții notabile înregistrate în 2022 s-au produs în China, care a reușit să dețină a doua cea mai mare pondere din veniturile combinate din Top 100 global, în condițiile în care veniturile totale ale celor opt companii chineze de armament din clasament au crescut cu 2,7% faţă de 2021, până la 108 miliarde USD
La rândul lor, șapte companii din Regatul Unit al Marii Britanii listate în Top 100 global al producătorilor de arme au avut în 2022 venituri totale de 41,8 miliarde USD (+2,6% faţă de 2021).
România, în topul cumpărătorilor de arme
Până la sfârșitul anului 2023, statele din centrul și estul Europei, din zona euroatlantică, erau pe lista de așteptare a producătorilor de armament cu 791 de avioane și elicoptere de luptă. Statisticile SIPRI arată că SUA au contractat între 2019 și 2023 și au livrat parțial comenzi cumulate de peste 1.000 de avioane de luptă și aproape 400 de elicoptere de atac. Totodată, în perioada menţionatã, SUA au construit pentru alte armate aproape 3.000 de mașini blindate și peste 560 de tancuri, toată această producție fiind exportată mai ales în Arabia Saudită, Qatar și Ucraina, dar și în România.
După SUA, Franța a ajuns al doilea exportator de arme din lume, detronând Rusia, după ce, din 2014 și până anul trecut, a crescut livrările de echipament militar cu 47%.
România nu apare în topul marilor exportatori de armament din lume, realizat în martie 2024, pentru ultimii 10 ani, ci apare în topul țărilor care cumpără armament, fiind pe locul 32 din 40 în clasamentul marilor importatori de echipamente militare. SIPRI nu explică ce anume a importat România în perioada 2019-2023 și nici câți bani a cheltuit, ci precizează din ce țări a cumpărat România cele mai multe echipamente militare (SUA, Elveția și Portugalia). În perioada 2019-2023, România a importat din Elveția mașini blindate, iar din Portugalia prima escadrilă și jumătate din avioanele de luptă F-16. De subliniat că SUA sunt pe primul loc între țările de la care România a cumpărat tehnică militară între 2019 și 2024, arată raportul SIPRI.