Minerii din Oltenia cer să se pensioneze la 53 de ani. Altfel, n-au nicio șansă să apuce pensia
Angajaţii de la Complexul Energetic Oltenia cer sprijinul parlamentarilor de Dolj pentru aplicarea în totalitate a Legii 197, care prevede pensionarea salariaților din sector în jurul vârstei de 53 de ani.
Joi, de Ziua Energeticianului, salariații de la CEO Oltenia au depus o scrisoare deschisă la sediul PSD Dolj în care le solicită parlamentarilor social-democraţi să intervină pentru aplicare legea 197 în totalitate, aşa cum a fost votată” și să fie oprit „abuzul” Ministerului Muncii.
Circa 50 de angajaţi din cadrul companiei mor anual, în jurul vârstei de 50 de ani, din cauza bolilor acumulate la locul de muncă, înainte de a ajunge să se pensioneze, susține liderul sindical Nicuşor Văduva de la Termocentrala Ișalniţa, parte a Complexului Energetic Oltenia (CEO).
Minerii şi energeticienii, lucrătorii din activitatea de producţie a energiei electrice pe bază de cărbune, cer oprirea de urgenţă a abuzului Guvernului României făcut de către conducerea Ministerului Muncii, abuz prin care refuză să aplice în totalitate prevederile legii nr.197/2021, o lege constituţională publicată în Monitorul Oficial în data de 19 iulie 2021.
„La începutul anilor 90′, în această activitate de producţie a energiei electrice pe bază de cărbune, în judeţele Olteniei au fost aproximativ 82.000”’ de locuri de muncă, în anul 2012, atunci când a fost creat Complexul Energetic Oltenia, mai erau aproximativ 20.000 de locuri de muncă, iar astăzi mai sunt doar aproximativ 10.000 de locuri de muncă, însă cu ultimele generaţii de mineri şi energeticieni, generaţii îmbătrânite şi îmbolnăvite din cauza stresului, a lipsurilor şi eforturilor depuse în activitatea de producţie, activitate cu tot mai multe noxe şi factori de risc!”, arată energeticienii în scrisoarea deschisă.
Aceştia cer ca Legea nr.197/2021 să fie aplicată în totalitate.
„Domnilor demnitari, aţi făcut o lege prin care ne închideţi şi ultimele locuri de muncă rămase în această activitate (Legea decarbonării), o lege pe care o respectaţi cu stricteţe, dar în schimb refuzaţi să respectaţi şi să aplicaţi prevederile legii nr.197/2021, o lege care ne asigură nişte venituri minime de supravieţuire în urma acestui Plan de închidere a activităţii pe cărbune! Opriţi de urgenţă abuzul şi aplicaţi în totalitate prevederile legii nr.197/2021, prevederi care trebuie să fie aplicate în interesul oamenilor, ci nu împotriva lor!”, se mai spune în scrisoarea deschisă.
Dacă s-ar aplica legea 197 din august 2021, angajaţii din energie s-ar putea pensiona în jurul vârstei de 53 de ani, încadrându-se în prevederile legii, declară Nicuşor Văduva.