Minezi criptomoneda Pi pe telefon? Tot ce trebuie să știi despre tranziția Pi la faza de rețea deschisă din 20 februarie

Publicat: 17 feb. 2025, 06:04, de Pop Melania, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Minezi criptomoneda Pi pe telefon? Tot ce trebuie să știi despre tranziția Pi la faza de rețea deschisă din 20 februarie

Rețeaua Pi se află în pragul unei transformări majore, mai precis tranziția la etapa de Open Network (rețea deschisă), care va permite blockchain-ului său să se integreze cu ușurință cu baze de date externe. Ecosistemul cripto, care numără 19 milioane de „Pioneers” (utilizatori) verificați se va putea conecta la rețele externe începând din 20 februarie 2025, notează Crypto Times. 

Ce înseamnă, mai precis, tranziția din 20 februarie pentru deținătorii criptomonedei Pi? În această nouă etapă, Pi devine o monedă digitală tranzacționabilă cu utilitate în lumea reală, oferind pionierilor avantajul de a se conecta cu aplicații și cu servicii descentralizate (dApps). Rețeaua Pi a devenit una dintre cele mai mari rețele descentralizate, cu milioane de pionieri răspândiți în peste 230 de țări. Open Network va face oficial Pi una dintre cele mai accesibile și descentralizate criptomonede din piață, susțin administratorii rețelei.

Evenimentul a declanșat un val de optimism printre criptoentuziaști, care preconizează o creștere rapidă a prețului Pi. În acest moment, prețul criptomonedei este evaluat neoficial la 80 dolari, dar o cifră a pieței se va vedea abia pe 20 februarie, când Pi va fi listată pe bursele cripto.

Prima criptomonedă care poate fi minată cu telefonul

Pi Network este o rețea de monedă digitală care poate fi securizată și extrasă prin simpla instalare a unei aplicații pe un smartphone. Rețeaua principală Pi este în prezent în faza închisă, ceea ce înseamnă că rulează în spatele unui firewall care interzice conectivitatea externă.

Aplicația Pi a fost lansată în 2021 în așa-numita variantă „perioada de rețea închisă”. Echipa Pi a vizat inițial o lansare în 2022 a versiunii deschise a rețelei principale, dar lansarea a fost ulterior amânată.

Ecosistemul Pi constă din aplicații bazate pe utilități, o rețea socială orientată spre cripto și un blockchain conceput pentru tranzacții fără întreruperi. După ce firewall-ul (paravanul de protecție a rețelei) va fi ridicat, oricine va avea posibilitatea de a gestiona un nod în rețeaua principală. Cu toate acestea, echipa de bază va acorda prioritate utilizatorilor experimentați, invitându-i să-și transfere nodurile din rețeaua de testare în rețeaua principală. Interfața desktop a nodului va facilita această tranziție, favorizând pionierii cu scoruri ridicate de fiabilitate și contribuții consistente, în timp ce evaluările nodurilor vor fi disponibile public, arată o postare pe blogul Binance.

Rolurile minerilor de rețea Pi

Există cinci roluri diferite în aplicație: pionier, colaborator, ambasador, nod și ambasador al dezvoltatorului:

Pioneer: Pioneer este numele rezervat celor care abia intră în ecosistemul rețelei Pi, permițându-le să câștige Pi doar prin deschiderea periodică a aplicației.

Colaborator: Odată ce ați ajuns la nivelul rolului de colaborator, puteți să minați cu o rată mai mare și să adăugați alți membri în cercul dvs. de securitate.

Ambasador: Ambasador, după cum sugerează și numele, este un rol care răsplătește utilizatorii care dezvoltă rețeaua invitând noi utilizatori pe platformă.

Nod: Utilizatorii cărora li s-a atribuit rolul Node pot rula rețeaua descentralizată prin descărcarea software-ului Node pe computerul lor.

Ambasadorul nodului: Acest rol este rezervat celor care invită dezvoltatori noi să creeze aplicații în rețeaua Pi.

Echipa Pi Network a fost foarte activă în încercarea de a atrage noi dezvoltatori pentru a construi aplicații descentralizate (dApps) pe rețeaua Pi, arătând că există o bază puternică de utilizatori și oferind recompense Pi.

Ce perspective are Pi. Optimiștii și scepticii

De altfel, cofondatorul și șeful departamentului de tehnologie, Nicholas Kokkalis, a subliniat angajamentul rețelei Pi față de accesibilitate. Platforma care permite utilizatorilor să extragă criptomonede gratuit folosind dispozitive mobile, face adoptarea criptomonedelor mai incluzivă la scară globală, argumentează el. În plus, blockchain-ul Pi Layer-1 oferă servicii de verificare a identității pentru persoane fizice și companii, promovând interacțiuni sigure și verificate în interiorul și dincolo de ecosistemul său.

În pofida proiectului extrem de ambițios Pi Network rămâne un subiect controversat în spațiul cripto. Criticii susțin că structura sa seamănă mai degrabă cu un model de „multilevel marketing” decât cu un proiect blockchain tradițional. Din cauza acestor preocupări, platformele majore de exchange cripto sunt reticente în a lista criptomoneda Pi. Spre exemplu, CEO-ul Bybit, Ben Zhou, a respins recent cererile administratorilor proiectului de listare a tokenului Pi, invocând experiența sa în tranzacționarea Forex ca motiv pentru a sta departe de proiect. În mod similar, jurnalistul cripto Wu Blockchain a evidențiat scepticismul în rândul diferitelor burse cripto cu privire la sustenabilitatea ecosistemului Pi.