Gură de oxigen pentru producătorii români. Comercianții vor avea adaosurile plafonate pentru produsele românești

Publicat: 31 mai 2024, 19:34, de Vlad Stefan Orjan, în Agricultura , ? cititori
Gură de oxigen pentru producătorii români. Comercianții vor avea adaosurile plafonate pentru produsele românești

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi planurile Guvernului de a plafona adaosurile comerciale pentru toate alimentele produse în România, într-o intervenție la B1 Tv. Conform declarațiilor sale, proiectul de lege este aproape finalizat și ar putea fi aprobat în aproximativ o lună.

Florin Barbu a explicat că măsura este necesară pentru a stabiliza piața și a proteja consumatorii de creșterile excesive de prețuri. „Nu am intervenit niciodată în piață dacă ar fi o piață stabilă, lucrul acesta ne face ca pe o perioadă să intervenim și având în vedere practica pe care am pus-o cu adaosul comercial, am luat decizia ca toate produsele care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial de 20%. Actul este aproape finalizat. Pe data de 11 avem primele întâlniri cu procesatorii, pe 12 cu retailerii, urmând apoi să vin cu această ordonanță care va fi proiect de lege în Parlamentul României să îl discut cu colegii din comisii și în maxim o lună acest proiect poate fi aprobat”, a declarat Barbu.

Ministrul a subliniat că a avut deja discuții cu retailerii și procesatorii, dând ca exemplu succesul plafonării adaosului comercial pentru magiun. „Am discutat cu retailerii, am discutat și cu o parte din procesatori care au fost delistați de către marii retaileri cu produse de calitate superioară. Aici pot să vă dau un exemplu atunci când am luat decizia și am băgat magiunul în plafonarea adaosului comercial. Magiunul avea un adaos comercial practicat de 70-80%, în momentul de față are un adaos limitat de 20% iar prețul la raft a scăzut foarte mult. Dacă de la procesator pleca cu 9 lei era pe raft și cu 28 de lei, acum de când este plafonat adaosul comercial magiunul s-a ieftinit foarte mult”, a explicat ministrul.

Această măsură vizează să protejeze atât consumatorii, cât și producătorii locali, asigurându-se că produsele românești de calitate rămân accesibile pe piață. Implementarea acestei plafonări ar putea reprezenta un pas important în reglementarea pieței alimentare din România și în sprijinirea economiei naționale.