Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, propunere importantă pentru ciobani, în contextul focarelor de pestă: oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni

Publicat: 02 aug. 2024, 07:44, de Autor: Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, propunere importantă pentru ciobani, în contextul focarelor de pestă: oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, propunere importantă pentru ciobani, în contextul focarelor de pestă: oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni

La 1 august 2024, ministrul agriculturii, Florin Barbu, și președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, au avut o întâlnire crucială la sediul MADR cu reprezentanții federațiilor și asociațiilor de creștere a ovinelor. Scopul întâlnirii a fost identificarea soluțiilor pentru a stopa răspândirea pestei micilor rumegătoare, o problemă care amenință serios sectorul zootehnic din România.

Măsuri suplimentare pentru stoparea focarelor de pestă

Alături de ministru, la discuții au participat și secretarul de stat Violeta Mușat, directorul general adjunct al Direcției Generale Politici Agricole, Mia Toma, și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Florinel Bîrcă.

Florin Barbu și Alexandru Bociu au solicitat fermierilor să ia măsuri urgente, inclusiv oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni, pentru a eradica pesta micilor rumegătoare. Crescătorii de ovine au confirmat că vor depune toate eforturile pentru a izola focarele și pentru a stopa transportul intern de animale.

Ministrul Barbu a declarat că există pârghii necesare pentru a proteja fermierii români și soluții pentru toate părțile implicate, dar a subliniat că trebuie să se țină cont de evoluția bolii pe o anumită perioadă de timp.

Oficialul MADR a accentuat importanța colaborării strânse între fermieri și autorități și a menționat eforturile depuse de minister pentru deschiderea de noi piețe pentru exportul de ovine.

Reprezentanții crescătorilor de ovine și-au exprimat aprecierea pentru cooperarea eficientă dintre MADR și ANSVSA, subliniind importanța menținerii exporturilor în această perioadă dificilă.

„Ministrul agriculturii Florin Barbu împreună cu președintele ANSVSA Alexandru Bociu s-au întâlnit astăzi, 1 august 2024, la sediul MADR cu reprezentanții federațiilor și asociațiilor de creștere a ovinelor pentru a identifica soluții în vederea stopării răspândirii pestei micilor rumegătoare. Alături de ministru s-au aflat secretarul de stat Violeta Mușat, directorul general adjunct al Direcției Generale Politici Agricole din cadrul MADR, Mia Toma și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Florinel Bîrcă.
Cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni în vederea eradicării pestei micilor rumegătoare.
La rândul lor, crescătorii de ovine au adus asigurări că vor face tot posibilul sa izoleze focarele și să oprească transportul intern de animale.
,,Avem pârghiile necesare să protejăm fermierii români, există soluții pentru toată lumea, însă trebuie să ținem cont de faptul că boala evoluează pe o anumită perioadă de timp”, a declarat ministrul agriculturii Florin Barbu.
Oficialul MADR a subliniat necesitatea unei colaborări strânse între fermieri și autorități și a amintit eforturile derulate de MADR pentru deschiderea de noi piețe pentru exportul de ovine.
Reprezentanții crescătorilor de ovine și-au exprimat aprecierea pentru buna cooperare dintre MADR și ANSVSA cu privire la menținerea exporturilor”, este mesajul Ministerului Agriculturii.

În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a raportat existența a 37 de focare active de pesta micilor rumegătoare. Cele mai multe dintre aceste focare sunt localizate în județul Tulcea, afectând grav comunitățile de fermieri și producătorii locali.

Pesta micilor rumegătoare afectează peste 218.000 de oi și capre la nivel național. În încercarea de a controla răspândirea bolii, ANSVSA a anunțat măsuri stricte, inclusiv testări suplimentare pentru loturile de animale destinate exportului.