Ministerul Agriculturii: Testele rapide pentru determinarea reziduurilor de pesticide nu sunt precise și pot induce dezinformarea

Publicat: 20 iul. 2024, 20:13, de Vlad Stefan Orjan, în Agricultura , ? cititori
Ministerul Agriculturii: Testele rapide pentru determinarea reziduurilor de pesticide nu sunt precise și pot induce dezinformarea

Ministerul Agriculturii a emis sâmbătă un comunicat prin care precizează că testele rapide utilizate pentru determinarea reziduurilor de pesticide nu sunt selective și specifice pentru fiecare pesticid și nu permit identificarea cu acuratețe a reziduurilor și cantităților acestora. Potrivit ministerului, identificarea corectă a reziduurilor este posibilă doar prin tehnici cromatografice de laborator, care sunt laborioase, dar sigure, și permit separarea, identificarea și cuantificarea substanțelor active la nivel de urme.

„Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume și fructe, MADR face următoarele precizări: Conform art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625, România, în calitate de stat membru al UE, are obligația să desemneze unul sau mai multe laboratoare naționale de referință”, a declarat Ministerul Agriculturii.

Ministerul subliniază că Autoritatea Națională Fitosanitară a desemnat Laboratorul Național Fitosanitar ca laborator de referință pentru detectarea și identificarea organismelor dăunătoare plantelor și produselor vegetale, precum și pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume, fructe și cereale. Laboratoarele ANF sunt responsabile pentru efectuarea analizelor oficiale și sunt acreditate conform standardului EN ISO/IEC 17025, garantând astfel competența și capacitatea de a genera rezultate valide.

Analizele efectuate de inspectorii ANF asigură obținerea unor rezultate de încredere prin utilizarea de metode adecvate și echipamente corespunzătoare, care pot determina parametrii ceruți de protocoalele științifice acceptate la nivel internațional. În cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză include identificarea și cuantificarea a sute de substanțe active, ceea ce poate fi realizat doar într-un laborator echipat corespunzător.

Ministerul atrage atenția că nu există teste rapide omologate la nivel internațional pentru detectarea reziduurilor de pesticide, iar prezentarea în spațiul public a rezultatelor obținute cu instrumente neomologate poate induce dezinformarea populației. Aceste teste rapide nu pot asigura selectivitatea și specificitatea necesară pentru determinarea corectă a substanțelor active.

„În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spațiul public a unor așa zise rezultate obținute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populației”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.