Ministerul Apărării combate dezinformarea din mediul online: România nu se pregătește de război!

Publicat: 20 feb. 2025, 10:30, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministerul Apărării combate dezinformarea din mediul online: România nu se pregătește de război!

În ultimele zile, pe rețelele sociale, în special pe TikTok și Facebook, s-a răspândit un val de informații false și alarmiste privind o presupusă mobilizare generală a populației din România. Se vehiculează ideea că țara noastră ar urma să instituie dictatura militară, că cetățenii vor fi obligați să meargă la război și că armata română va fi subordonată unor structuri străine. Aceste afirmații au fost demontate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), care a explicat realitatea din spatele noilor legi adoptate de Parlament.

Ministerul Apărării: De unde a pornit valul de dezinformare

Informațiile false s-au răspândit rapid, fiind promovate de diverse pagini și utilizatori care susțin că România se pregătește să intre în război. Aceștia au interpretat eronat adoptarea a două proiecte de lege în Camera Deputaților pe 19 februarie 2025, prezentându-le ca pe măsuri menite să pregătească terenul pentru o mobilizare militară forțată.

În realitate, Ministerul Apărării a explicat că aceste proiecte legislative au fost elaborate în conformitate cu procedurile legale și că vizează îmbunătățirea cadrului legislativ pentru desfășurarea operațiunilor militare pe timp de pace și pentru gestionarea spațiului aerian național.

Oficialii MApN atrag atenția asupra pericolului reprezentat de campaniile de manipulare care exploatează fricile populației. Aceștia subliniază că România rămâne un stat democratic, parte a NATO și a Uniunii Europene, iar măsurile adoptate vizează întărirea securității naționale, nu restrângerea libertăților individuale.

”Adoptarea, la 19 februarie, în Camera Deputaților, a două proiecte de lege inițiate de Ministerul Apărării Naționale a generat o campanie extinsă de dezinformări și informații false distribuite masiv de o serie de utilizatori din România pe diferite platforme digitale.

Cele două proiecte de lege adoptate sunt Proiectul de Lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român (PL-x nr. 5/2025) și Proiectul de Lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional (PL-x nr. 6/2025).

O serie de postări afirmă în mod fals că aceste proiecte nu ar fi parcurs procesul de transparență decizională cerut de lege. Așa cum am prezentat și în alte postări pe această platformă, pentru fiecare dintre aceste proiecte legislative, Ministerul Apărării Naționale a parcurs toți pașii procedurali impuși, fiind organizate inclusiv dezbateri publice, așa cum poate fi observat din consultarea secțiunii Proiecte de acte normative aflate în procedură de transparenţă decizională, de pe pagina de internet a MApN.

Nu este pentru prima dată când în legătură cu aceste proiecte sunt rostogolite în spațiul public informații false, manipulări și exagerări bazate pe scoaterea din context”, transmite MApN.

Ce spun teoriile conspirației și care este realitatea

Postările alarmiste susțin o serie de afirmații care nu au nicio bază reală. Iată principalele mituri răspândite online și explicațiile oficiale de la MApN:

-cetățenii României vor fi obligați să meargă la război sau copiii românilor vor fi trimiși să lupte în Ucraina;

-adoptarea acestor proiecte va însemna că Parlamentul României va vota instaurarea unei dictaturi militare;

– comanda Armatei României va fi cedată către armate străine / către NATO / către Bruxelles. Explicăm ce înseamnă, de fapt, transferul de autoritate, la finalul acestei postări;

– odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a propunerilor legislative, armata va putea primi ordine să tragă în poporul care protestează. Referitor la autorizarea personalului militar și străin cu privire la uzul armamentului, munițiilor și dispozitivelor militare din dotare, găsiți, de asemenea, explicații, la finalul postării;

– Integrarea spaţiul aerian național în spaţiul aerian al NATO și gestionarea în comun a acestui spațiu cu structurile aliate reprezintă o formă de cedare a suveranității naționale. Găsiți, de asemenea, la finalul acestei postări, informații referitoare la gestionarea în comun a spațiului aerian al țărilor NATO;

– prin intrarea în vigoare a proiectelor de legi, România va fi ocupată de trupe străine (efective NATO, prezentate ca trupe de ocupație);

– adoptarea acestor proiecte dovedește faptul că autoritățile fac pregătiri pentru intrarea României în război;

– inițierea, dezbaterea și adoptarea acestor proiecte legislative reprezintă un act de trădare națională.