Ministerul Culturii a îndreptat un vid legislativ existent din 2007
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu (foto), a anunţat că proiectul de lege care dă posibilitatea acordării statutului de instituţie publică de importanţă naţională unor instituţii de spectacole sau concerte care nu sunt în subordinea ministerului a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor.
„Mulţumesc colegilor din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor care au votat, astăzi, raportul aferent Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic. După ce proiectul va fi votat în plenul Camerei Deputaţilor, următorul pas este trimiterea spre promulgare”, a scris Gheorghiu pe Facebook.
Ministrul reaminteşte că anul trecut, alături de senatorul Iulia Scântei, a considerat „necesară” această iniţiativă legislativă, deoarece în ultimii ani o serie de instituţii publice de spectacole sau concerte au solicitat recunoaşterea activităţii desfăşurate şi a contribuţiei lor la promovarea valorilor cultural-artistice autohtone şi universale, pe plan naţional şi internaţional, prin obţinerea statutului de instituţie publică de importanţă naţională.
Îndreptarea legislației în vigoare
„Astfel, am vizat îndreptarea unui vid legislativ existent din 2007, întrucât legislaţia în vigoare din domeniul artelor spectacolului nu cuprinde reglementări cu privire la acest statut sau la posibilitatea acordării acestui statut unor instituţii de spectacole sau concerte care nu sunt în subordinea Ministerului Culturii. Mai mult, acesta va permite şi ca angajaţii să beneficieze de trecerea la o treaptă superioară de salarizare.
Până acum doar bibliotecile, muzeele şi colecţiile publice puteau fi, după caz, de importanţă naţională, de importanţă regională, de importanţă judeţeană sau de importanţă locală„, precizează Bogdan Gheorghiu, potrivit Agerpres.
El a mai informat că statutul de instituţie de spectacole sau concerte de importanţă naţională va fi stabilit prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Culturii, la solicitarea autorităţii în subordinea căreia funcţionează instituţia de spectacole sau concerte.
„Tot prin hotărârea de guvern se poate aproba, după caz, schimbarea denumirii instituţiei de spectacole sau concerte de importanţă naţională”, a mai scris Bogdan Gheorghiu.