Ministerul Economiei vrea să desființeze prin ordonanță de urgență funcția de administrator special
Ministerul Economiei a anunțat marți că intenţionează să desfiinţeze, prin Ordonanţă de Urgenţă, funcția de administrator special care ar trebui să pregătească pentru privatizare companiile de stat. Claudiu Năsui spune că de ani de zile în România nu s-a privatizat nicio companie, drept urmare aceste posturi au fost doar „sinecuri bine plătite pentru activul de partid”, o astfel de funcție fiind recompensată cu până la 19.000 de lei pe lună.
„La Ministerul Economiei reforma companii lor de stat continuă. Astăzi punem pe circuitul de avizare o Ordonanţă de Urgenţă prin care desfiinţăm sinecurile administratorilor «speciali» pentru privatizare din companiile de stat. Ce sunt administratorii «speciali»? O găselniţă a guvernului Năstase prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid. Pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitate, de ani de zile România n-a mai privatizat nimic. Din 2002 aceşti aşa-zis administratori tot pregătesc privatizări şi se vede cât de bine au făcut-o după halul în care au ajuns cele mai multe companii de stat”, a scris Năsui pe Facebook.
Ministrul Economiei a avertizat, totodată, că România riscă infringement dacă nu abrogă regimul administratorilor speciali.
„Din companiile «noastre» au făcut companiile «lor» şi le-au transformat în găuri negre prin care au sifonat bani două decenii întregi. Cum fac asta? Păi atâta timp cât compania nu este privatizată, administratorul special ia un salariu frumos, în unele cazuri de până la 19.000 lei pe lună. An de an, guvernare de guvernare. Şi dacă vă întrebaţi de unde au bani aceste găuri negre care sunt în pragul falimentului, răspunsul e simplu: de la buget, adică de la contribuabili. Companiile s-au îndatorat în neştire sub administrarea «specială», apoi datoriile au fost şterse periodic. Regimul administrării «speciale» prevede chiar şi suspendarea executărilor silite ale ANAF. Un privilegiu la care orice antreprenor normal, poprit de fisc până şi pentru câţiva lei, nu poate nici să viseze”, a subliniat ministrul.