Ministerul Educației, semnal de alarmă pentru toți părinții: „Copiii cu vârsta sub 2 ani nu ar trebui să aibă acces la telefoane și tablete”
Ministerul Educației trage un semnal de alarmă pentru toți părinții și educatorii: copiii cu vârsta sub 2 ani nu ar trebui să aibă acces la telefoane și tablete. Pentru că tehnologia acaparează încă de la cele mai fragede vârste, instituția face recomandări în acest sens.
Ministerul Educației, sfat pentru părinți și educatori
Ministerul Educației a dat un proiect de ordin, în care a făcut mai multe recomandări părinților, dar și educatorilor. Mai exact, în contextul în care tehnologia este tot mai accesibilă, chiar și copiilor de vârste extrem de fragedă, recomandă ca aceștia să stea cât mai departe de telefoane și tablete.
Proiectul de ordin privind aprobarea „Reperelor fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani” precizează că, cei mici, cu vârste mai mici de doi ani, ar trebui să folosească dispozitivele cu cameră web doar când vorbesc cu bunicii sau cu cei dragi.
Documentul „Repere fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani” este destinat atât părinților, cât și educatorilor și vizează dezvoltarea copiilor din punct de vedere socio-emoțional, dezvoltarea limbajului, dezvoltarea fizică a sănătății și igienei personale, capacitatea de ascultare și înțelegere, și dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii.
Cât despre copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani, aceștia pot petrece cel mult o oră în fața ecranelor, dar asta în scop educativ. Mai exact, pot folosi telefoanele sau tabletele împreună cu părintele sau educatorul, pentru a discuta despre ceea ce au văzut.
De asemenea, pot lua parte de la jocuri cu personajele preferate din jocuri, desene animate sau alte activități productive, dar asta doar sub supravegherea strictă a adulților responsabili. Mai mult, documentul recomandă și stabilirea unor pauze de 15-20 de minute între activitățile ce presupun expunerea la ecrane.
Conform unui studiu amplu, realizat de organizația, „Salvati Copiii”, aproximativ 80% dintre părinții care au copii mai mici de 5 ani spun că aceștia se uită la filmulețe. Dintre părinții care au luat parte la analiză, 92% au declarat că îi verifică în fiecare zi și nu îi lasă nesupravegheați.